Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ

 

AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ

 


ČLÁNKY » RECEPTY PRO ZDRAVÍ » ŽLUČNÍK
ŽLUČNÍKOVÁ DIETA

Mezi nevhodné potraviny a jídla při žlučníkové dietě patří:

  • Tučná masa a uzeniny,
  • smažená jídla,
  • výrobky z brambor typu bramborový salát, hranolky, chipsy, bramboráky apod.,
  • čerstvé pečivo a pečivo z bílé mouky,
  • mléko i tučné mléčné výrobky a pikantní sýry,
  • koblihy, sladkosti,
  • vajíčka,
  • cibule, zelí, luštěniny – především hrách a fazole,
  • syrová, čerstvá zelenina – např. papriky,
  • nezralé ovoce mající slupku – např. rybíz, švestky, jablka,
  • majonéza, silně kořeněná jídla,
  • silná káva,
  • sycené nápoje,
  • alkohol, především ten destilovaný.

Mezi vhodné potraviny při žlučníkové dietě naopak patří:

  • Libové maso – drůbeží, hovězí, telecí, jehněčí, zvěřina apod.,
  • ryby – např. treska, pstruh, tuňák,
  • kefír, nízkotučné sýry a tvarohy,
  • brambory vařené na loupačku,
  • suchary, starší celozrnný, příp. pšeničný chléb,
  • ovesné vločky,
  • rýže, těstoviny,
  • ze zeleniny například květák, špenát, kysané zelí, červená řepa, rajčata, cuketa, brokolice apod.,
  • ovoce bez slupky – např. maliny, jahody, meloun, oloupané hrušky, oloupaná jablka, mandarinky, pomeranče, banány apod.,
  • máslo, rostlinný olej,
  • zeleninové i masové polévky, avšak ne příliš tučné a ne pikantní,
  • vybrané koření – kmín, anýz, skořice, hřebíček, bobkový list, různé bylinky,
  • hroznový cukr, med,
  • čaj a ojediněle i slabší káva, různé nepřislazené a čerstvé ovocné i zeleninové šťávy, bylinkové čaje, nesycené minerální vod.
Telecí závitky se zeleninou

Ingredience:
150 g másla
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
4 telecí řízky ze stehna
1 cibule
sůl

Popis přípravy:
Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Smícháme s máslem a dochutíme solí. Řízky naklepeme, osolíme,  naplníme zeleninou a zavineme nebo přeložíme napůl. Okraje spojíme párátkem. Každou rolku řízku položíme na alobal natřený máslem a zabalíme tak, aby nám při pečení nevytékala šťáva. Balíčky poklademe na pekáč a dáme péct na 200°C asi na 30 minut. Podáváme s brambory a zeleninou.