Mezi nevhodné potraviny a jídla při žlučníkové dietě patří:
- Tučná masa a uzeniny,
- smažená jídla,
- výrobky z brambor typu bramborový salát, hranolky, chipsy, bramboráky apod.,
- čerstvé pečivo a pečivo z bílé mouky,
- mléko i tučné mléčné výrobky a pikantní sýry,
- koblihy, sladkosti,
- vajíčka,
- cibule, zelí, luštěniny – především hrách a fazole,
- syrová, čerstvá zelenina – např. papriky,
- nezralé ovoce mající slupku – např. rybíz, švestky, jablka,
- majonéza, silně kořeněná jídla,
- silná káva,
- sycené nápoje,
- alkohol, především ten destilovaný.
Mezi vhodné potraviny při žlučníkové dietě naopak patří:
- Libové maso – drůbeží, hovězí, telecí, jehněčí, zvěřina apod.,
- ryby – např. treska, pstruh, tuňák,
- kefír, nízkotučné sýry a tvarohy,
- brambory vařené na loupačku,
- suchary, starší celozrnný, příp. pšeničný chléb,
- ovesné vločky,
- rýže, těstoviny,
- ze zeleniny například květák, špenát, kysané zelí, červená řepa, rajčata, cuketa, brokolice apod.,
- ovoce bez slupky – např. maliny, jahody, meloun, oloupané hrušky, oloupaná jablka, mandarinky, pomeranče, banány apod.,
- máslo, rostlinný olej,
- zeleninové i masové polévky, avšak ne příliš tučné a ne pikantní,
- vybrané koření – kmín, anýz, skořice, hřebíček, bobkový list, různé bylinky,
- hroznový cukr, med,
- čaj a ojediněle i slabší káva, různé nepřislazené a čerstvé ovocné i zeleninové šťávy, bylinkové čaje, nesycené minerální vod.