Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ

 

AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ

 


ČLÁNKY » RECEPTY PRO ZDRAVÍ » TENKÉ STŘEVO

Vhodná strava

Je třeba se vyhýbat dráždivým jídlům a všem těm, které způsobují potíže. Zde jsou sepsané potraviny obecně, každý si může vyselektovat ty své...

  • čerstvá zelenina
    listová zelenina - hlávkový salát, kedluben, čekanka, mrkev, okurky, řepa, pažitka, řeřicha..
  • kysané mléčné výrobky
    jogurt, bryndza
  • vařená zelenina
    dýně, celer, špenát, zelí, mrkev, cibule..
  • čerstvé ovoce
    hlavně zásadotvorné ovoce - jablka, hrušky, citrón
  • vařené ovoce
    pečená jablka, vařená jablka se skořicí /bez cukru a konzervace/
  • kysaná zelenina
    kysané zelí čerstvé i vařené /pikles/, okurky kvašáky
  • obilniny, škroboviny
    pokud nejste celiaci nebo nemáte kvasinkové onemocnění...
    ovesné kaše, rýžové kaše se skořicí, pohanka, kroupy
  • libové maso dušené
    ryby, kuře, vepřové
  • bylinné čaje s hořčinami, na jaře možno žvýkat i za čerstva
    puškvorec, kopřiva, šťovík, jitrocel, pampeliška...

Nevhodná strava

  • bílé pečivo, i přemíra pečiva obecně
  • tuky a cukry - při nedkonalém trávení okyselují organismus což dává za vznik plísním, kvasinkám - podklady pro rakovinu
  • ořechy, semena /moc tučné, způsobují plísně, mechanicky ničí střevo/ (ořechy, mák..)
  • přemíra bílkovin - zatěžuje lymfatický systém, okyseluje
    moc masa v organismu zahnívá
  • ostré a dráždící koření, pepř, kari, paprika - naleptávají sliznice
  • malé přestávky mezi jídly
  • nevhodné kombinace jídla
  • málo kousání
  • mluvení při jídle a jiné aktivity
POHANKOVÉ KARBANÁTKY

 

  • 200 g pohanky,
  • 4 dl vody,
  • 1 vejce,
  • 100 g uzeného sýra,
  • 2 špetky šalvěje,
  • pepř,
  • malá cibule, stroužek česneku,
  • vejce, mouka, strouhanka na obalení, olej na smažení, sůl.

Příprava: Pohanku spaříme vroucí vodou a dobře propláchneme studenou. Na lžičce oleje osmahneme sekanou cibuli, přidáme pohanku, zalijeme vodou a udusíme doměkka. Pak pohanku osolíme, vmícháme strouhaný sýr, třený česnek a koření, vytvarujeme placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.

Koláč s jablky

jablka
2 porce 45 minut 1 porce = 319 kcal
  • ½ vejce
  • 50 g bílého netučného jogurtu
  • 60 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 10 g másla
  • Kypřící prášek
  • 120 g jablek

Vejce rozmícháme s jogurtem, vlijeme vychladlé rozpuštěné máslo, přidáme mouku se špetkou kypřícího prášku a cukr, podle potřeby přidáme vodu. Těsto rozetřeme na pečicí papír nebo olejem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe plátky oloupaných jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Krájíme až po vychladnutí.