Vhodná strava
Je třeba se vyhýbat dráždivým jídlům a všem těm, které způsobují potíže. Zde jsou sepsané potraviny obecně, každý si může vyselektovat ty své...
- čerstvá zelenina
listová zelenina - hlávkový salát, kedluben, čekanka, mrkev, okurky, řepa, pažitka, řeřicha.. - kysané mléčné výrobky
jogurt, bryndza - vařená zelenina
dýně, celer, špenát, zelí, mrkev, cibule.. - čerstvé ovoce
hlavně zásadotvorné ovoce - jablka, hrušky, citrón - vařené ovoce
pečená jablka, vařená jablka se skořicí /bez cukru a konzervace/ - kysaná zelenina
kysané zelí čerstvé i vařené /pikles/, okurky kvašáky - obilniny, škroboviny
pokud nejste celiaci nebo nemáte kvasinkové onemocnění...
ovesné kaše, rýžové kaše se skořicí, pohanka, kroupy - libové maso dušené
ryby, kuře, vepřové - bylinné čaje s hořčinami, na jaře možno žvýkat i za čerstva
puškvorec, kopřiva, šťovík, jitrocel, pampeliška...
Nevhodná strava
- bílé pečivo, i přemíra pečiva obecně
- tuky a cukry - při nedkonalém trávení okyselují organismus což dává za vznik plísním, kvasinkám - podklady pro rakovinu
- ořechy, semena /moc tučné, způsobují plísně, mechanicky ničí střevo/ (ořechy, mák..)
- přemíra bílkovin - zatěžuje lymfatický systém, okyseluje
moc masa v organismu zahnívá - ostré a dráždící koření, pepř, kari, paprika - naleptávají sliznice
- malé přestávky mezi jídly
- nevhodné kombinace jídla
- málo kousání
- mluvení při jídle a jiné aktivity