Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ

 

AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ

 


ČLÁNKY » RECEPTY PRO ZDRAVÍ » SLINIVKA

Dietní polévky při onemocnění slinivky


POLÉVKA S MASEM A TĚSTOVINOU

Suroviny:
80g předního hovězího masa, sůl, 60g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer). Snítka libečku, 40g polévkových nudlí, petrželka
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Maso nakrájíme na menší kousky, uvaříme do měkka v mírně osolené vodě. Asi 10min před dokončením přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, libeček a po 5 minutách podáme polévkové nudle nebo flíčky. Dovaříme a ozdobíme petrželkou. Polévka může být hustější a nahradí hlavní jídlo.
1248kJ, 271kcal, 24g B, 4g T, 35g S



Dietní hlavní jídla při onemocnění slinivky


MUSAKA

Suroviny:
20g masa (hovězí, drůbeží, králík), 40g Šmakouna, sůl, 140g brambor, 20g kořenové zeleniny, 40g drcených rajčat bez konzervačních činidel, 40g strouhaného sýra, petrželka.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Maso a Šmakouna nakrájíme na malé kousky a osolíme. Brambory očistíme a nakrájíme na kolečka. Do zapékací misky dáme vrstvu brambor, na ně směs masa a Šmakouna, další vrstvu brambor, pak rajčata a mraženou zeleninu, osolíme, opět brambory a tak dále. Poslední vrstvou jsou brambory. Překryjeme alobalem a zvolna zapékáme v troubě cca 40-50minut. Nakonec odkryjeme alobal, povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme. Můžeme ozdobit snítkou petrželky.
1407kJ, 335kcal, 27g B, 8g T, 39g S.

 

LASAGNE

Suroviny:
80g lasagní, 80g kuřecího masa, 20g hladké mouky, sůl, 20g sýra Eidamu, sušená petrželka, drcená rajčata bez konzervačních činidel.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Lasagne uvaříme „al dente“ (do měkka, nerozvařené). Maso umeleme, osolíme, a podusíme do poloměkka. Chlebíčkovou formu vyložíme alobalem nebo pečícím papírem a pokládáme postupně vrstvy: lasagne, mleté maso, posypeme lehce petrželkou a jako poslední vrstvu dáme plátek Eidamu. Přelijeme směsí drcených rajčat s moukou a zapečeme.
2036kJ, 509kcal, 36g B, 7g T, 79g S.

 


Dietní bezmasá jídla při onemocnění slinivky

TĚSTOVINOVÝ NÁKYP SE ZELENINOU A SÝREM

Suroviny:
20g těstovin, sůl, 1 vejce, 20g baby karotky, 20g brokolice, 10g kukuřičných zrn, 30g strouhaného sýra Eidam 30%.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do měkka. Přidáme mraženou zeleninu (z brokolice jen jemné růžičky bez stonků), nastrouhaný sýr a vejce rozšlehané se solí, v případě potřeby doplníme nízkotučným mlékem. Naplníme do 2/3 do porcelánových misek zakryjeme alobalem a uvaříme na vodní lázni (asi do 1/3 ponořené).
1999kJ, 477kcal, 26g B, 12g T, 65g S.

 


Dietní sladká jídla při onemocnění slinivky


JABLEČNÝ MOUČNÍK

Suroviny:
250g jablek, 20g cukru, 50g dětských piškotů, 1/2 vanilkového pudinku.
Suroviny jsou pro 2 porce.

Postup přípravy:
Jablka umyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme. Rozdusíme v malém množství vody na kaši. Vlijeme do ní vanilkový pudink rozmíchaný v malém množství vody, osladíme a povaříme. Horkou hmotu vlijeme do kompotových misek vyložených piškoty a necháme vychladnout a ztuhnout.
1856kJ, 464kcal, 5g B, 2g T, 112g S.

OVOCNÉ ODPALOVANÉ KNEDLÍKY

Suroviny:
140g hrubé mouky, 1/2 vejce, sůl, 1/8 l vody, ovoce (jablka, broskve, meruňky)
Množství surovin je pro 2 porce.

Postup přípravy:
Osolíme vodu, přivedeme ji k varu a za stálého míchání do ní postupně vsypeme mouku. Stále mícháme až se vzniklé těsto nechytá na stěny nádoby. Odstavíme a necháme zchladnout. Pak vmícháme vejce a vzniklé těsto vytvarujeme do válečku z něhož nakrájíme menší kousky do nichž balíme ovoce a tvarujeme knedlíky. Vaříme ve vařící vodě.
2107kJ, 502 kcal, 15g B, 4g T, 101g S.

 


Dietní saláty a přílohy při onemocnění slinivky


SALÁT Z MRKVE S JABLKY

Suroviny:
100g vařené mrkve (karotky), 100g jablek, 20g cukru, citronová šťáva, sůl.
Množství surovin je pro 2 porce.

Postup přípravy:
Mrkev omyjeme, oškrábeme a uvaříme do měkka v nepatrně osolené vodě. Vychladlou mrkev rozmixujeme a přidáme jemně nastrouhaná jablka (oloupaná a bez jádřinců). Zakapeme citronovou šťávou a osladíme.
700kJ, 175 kcal, 1g B, 1g T, 44g S

SÝROVÉ NOČKY

Suroviny:
30g strouhanky, 30g strouhaného Eidamu 20%, sůl, 1 vejce, sušená petrželka.
Množství surovin je pro 2 porce.

Postup přípravy:
Vejce rozšleháme se solí a postupně přidáme na jemno nastrouhaný tvrdý sýr a špetku sušené petrželové natě. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Výsledná hmota by měla být konzistence hustší kaše. Kávovou lžičkou vykrajujeme malé nočky, které uvaříme v osolené vodě.
1046k J, 249kcal, 18g B, 9g T, 25g S.