Brambory s celerem a šunkou

- 700 g brambor,
- ½ bulvy celeru,
- sůl, pepř, petrželová nať,
- 100 g šunky,
- 50 g másla,
- 0,4 l vody
Syrové a oloupané brambory a oloupaný omytý syrový celer rozkrájíme na stejně velké kousky, promícháme s drobně rozkrájenou šunkou a směs dáme do zapékací misky, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme máslo, sekanou petrželovou nať a vaříme 10 minut. Pak v troubě dopečeme. Hotový pokrm můžeme polít šťávou z pečeně. Podáváme se salátem z rajčat.
Celer plněný houbami

- 4 středně velké celery
- sůl,
- 50 g rýže,
- 100 g čerstvých hub,
- olej,
- 1 vejce,
- 2 lžíce strouhanky,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 1 dl smetany,
- citrónová šťáva,
- celerová nať.
Postup:
Celer oloupeme, omyjeme, uvaříme v e slané vodě do poloměkka, vyjmeme a necháme vychladnout.
Vršek celeru odkrojíme, vydlabeme a dáme pozor abychom nepoškodili stěny a dno.
Rýži propláchneme a uvaříme ve vývaru z celeru.
Očištěné a nakrájené houby podusíme na oleji, přidáme nakrájené vnitřky celerů, vařenou rýži, vejce, strouhanku, posekanou nať a dobře promícháme.
Touto směsí naplníme celery, přikryjeme vršky a vložíme do pekáče. Ten buď vymažeme a nebo na dno vložíme pečící papír.
Během pečení občas podlijeme vývarem.
Upečené celery vyjmeme, šťávu zasypeme moukou, opražíme a lehce osmahneme. Pak přilijeme smetanu a krátce povaříme.
Nakonec přidáme trochu citrónové šťávy.
Příloha: vařené brambory.
Cuketová omáčka na těstoviny

- 3 střední cukety
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- Olivový olej
- Zakysanou smetanu (množství dle chuti, dala jsem ¾ kelímku)
- Na ochucení – zeleninový bio bujón, případně sůl, bazalka, oregano
- Cukety omyjte a nastrouhejte je nahrubo, popř. nakrájejte na drobno. Neloupejte je ...
- Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidejte cukety. Míchejte, chvíli restujte.
- Přidejte na chuť zeleninový bujón , popř. trochu soli, bazalku a oregano. Komu nevoní oregano, dejte jen bazalku popř. jakékoliv jiné zelené bylinky. Cuketa je sama o sobě celkem nevýrazná, takže se k ní hodí jakékoliv zelené koření.
- Nepřidávejte žádnou vodu, jinak byste si z toho udělali spíš polévku. Cuketa sama vodu pustí.
- Duste do změknutí cukety max. 10 min. a před koncem tepelné úpravy přidejte stroužek česneku.
- Zjemněte zakysanou smetanou a rozmixujte.
Dietní bramborový salát s celerem

4 porce
- 1 červená cibule
- 4 ks brambor
- 2 řapíkaté celery
- 2 kelímky řeckého jogurtu
- 1 mrkev
Velké brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na jemné (asi 3 mm silné) kousky. Oloupanou malou cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky, osolíme a odložíme stranou.
Až cibule pustí šťávu, vymačkáme ji, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Menší mrkev oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Nakrájenou mrkev a celer podlijeme malým množství vody, osolíme, zakapeme citronovou šťávou, podusíme do poloměkka a necháme na sítu okapat a vychladnout.
V míse promícháme brambory s cibulí, celerem a mrkví, vše spojíme řeckým jogurtem, podle chuti osolíme a opepříme. Bramborový salát necháme v chladu odležet.
Dietní bramborový salát s celerem a mrkví podáváme jako přílohu, ale také samostatně s pečivem.
Koláč s jablky
2 porce 45 minut 1 porce = 319 kcal
- ½ vejce
- 50 g bílého netučného jogurtu
- 60 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 10 g másla
- Kypřící prášek
- 120 g jablek
Vejce rozmícháme s jogurtem, vlijeme vychladlé rozpuštěné máslo, přidáme mouku se špetkou kypřícího prášku a cukr, podle potřeby přidáme vodu. Těsto rozetřeme na pečicí papír nebo olejem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe plátky oloupaných jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Krájíme až po vychladnutí.
Milánské rizoto s kuřecím masem
2 porce 75 minut 1 porce = 653 kcal
- 200 g kuřecích prsou
- 20 g rajčatového protlaku
- 200 g rýže
- 40 g mrkve
- 30 g hrášku
- Sůl
- Pažitka
- 20 g másla
Omyté maso nakrájíme na kostičky, opečeme nasucho, přidáme rajčatový protlak, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, propláchnutou rýži, hrášek, máslo, zalijeme vodou, zamícháme a dusíme. Před podáváním posypeme sekanou pažitkou.
Nákyp z brokolice

- 1 brokolice
- 4 vejce
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka muškátového oříšku
- 150g nastrouhaného sýra
- 1/2 hrnku mléka
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Syrovou brokolici nadrobno nasekáme, přidáme vejce, mouku s práškem do pečiva, sýr, strouhaný muškátový oříšek a česnek. Promícháme, zředíme mlékem, osolíme a opepříme. Dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy a upečeme dorůžova.
Rýžový nákyp

2 hrnky mléka
100 g másla
1 hrnek rýže
1 balíček vanilinového cukru
3 vejce
špetka mleté skořice
1 lžíce cukru
ovoce dle chuti
Dáme rozpustit máslo, přidáme skořici. Po rozpuštění nasypeme neopranou rýži. Přidáme mléko a vaříme do změknutí rýže. Podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu. Můžeme přidat cukr. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
Po vychladnutí k rýži vmícháme 3 žloutky a vanilinový cukr. Z bílků uděláme sníh a přidáme k rýžovému základu.
Zapékací mísu vytřeme máslem, vlijeme polovinu směsi, poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou. Rýžový nákyp dáme zapéct asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.
Rýžový nákyp podáváme jako sladký hlavní chod.
Pesto z pažitky

- 150 g pažitky
- 100 ml olivového oleje
- 5 g soli
- 2 stroužky česneku
Pažitku opláchneme a společně s paprikou nakrájíme na hrubší kousky.
Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.
V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.
Použití pod maso, do omáčky, nebo na ochucení zeleninové polévky.
Keltský závitek

1 porce:
- 1 kuřecí řízek,
- 1 plátek drůbeží šunky,
- 1 plátek nízkotučného sýra,
- 10 g hladké mouky,
- 5 g oleje,
- sůl
Na osolený a naklepaný řízek položíme plátek sýra a šunky, řízek svineme, spojíme párátky, obalíme v hladké mouce a nasucho opečeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Do hotového pokrmu přidáme na zjemnění olej.
Kapr na kmíně

1 porce:
- 250 g kapra,
- citron, olej, hladká mouka, drcený kmín
Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme moukou a kmínem, potřeme olejem, podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka. Kapra ozdobíme dílkem citronu a zelenou petrželkou. Podáváme s maštěnými brambory.
Těstovinový nákyp se šunkou

1 porce:
- 100 g těstovin,
- 60 g šunky,
- l/2 vejce,
- 50 ml mléka,
- 10 g oleje,
- sůl, strouhanka
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. K vychladlým těstovinám přidáme nakrájenou šunku, sůl, žloutek rozšlehaný v mléce a tuhý sníh z bílků. Sníh zlehka vmícháme a narovnáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Pečeme v troubě.
POHANKOVÉ KARBANÁTKY

- 4 dl vody,
- 1 vejce,
- 100 g uzeného sýra,
- 2 špetky šalvěje,
- pepř,
- malá cibule, stroužek česneku,
- vejce, mouka, strouhanka na obalení, olej na smažení, sůl.
Příprava: Pohanku spaříme vroucí vodou a dobře propláchneme studenou. Na lžičce oleje osmahneme sekanou cibuli, přidáme pohanku, zalijeme vodou a udusíme doměkka. Pak pohanku osolíme, vmícháme strouhaný sýr, třený česnek a koření, vytvarujeme placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.
Cikánský guláš

Ingredience:
320 g masa (různé, ale vždy libové),
20 g oleje,
40 g cibule,
80 g rajčat,
40 g chlebové strouhanky,
kmín, bobkový list, sůl a petrželka
Omyté maso nakrájíme na kostky, opečeme nasucho, podlejeme a přidáme nakrájenou cibuli, oloupaná rajčata, olej, bobkový list a kmín. Dusíme doměkka. Pak odstraníme bobkový list a zahustíme chlebovou strouhankou a krátce povaříme. Každou porci ozdobíme plátkem rajčete s petrželkou.
Tvarohové knedlíky s meruňkami

Ingredience:
250 g měkkého tvarohu
40 g bramborového škrobu
40 ml olivového oleje
150 g polohrubé mouky
meruňky
Postup:
V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do kterých dáme půlku čerstvé meruňky nebo jiného ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme tak 7 minut. Poté je dáme na talíř a posypeme opraženou strouhankou.
Krémová zeleninová polévka na léto

Ingredience na 4 porce:
700 g zralých rajčat
2 menší salátové okurky
1 pikantní chilli paprička
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce rajského protlaku
2 plátky toastového chleba
1 žloutek
100 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř
cukr
Popis přípravy:
Všechnu zeleninu a chleba nakrájíme nadrobno a promícháme s kořením, octem a olejem. Přidáme utřený česnek, přikryjeme fólií a necháme marinovat v lednici přes noc. Marinovanou směs dáme do mixéru a spolu se žloutkem a smetanou dobře promixujeme. Necháme vychladit a podáváme s bagetou nebo bílým chlebem.
Červené fazole s bazalkou

2 hrnky červených fazolí,
2-3 cibule,
sůl, bazalka, pepř, česnek, olivový olej, kečup
Postup přípravy:
Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15 minut před dovařením přidáme sůl a lžičku sušené bazalky. Fazole slejeme, necháme okapat, neproplachujeme je již vodou. Mezitím osmahneme na oleji cibuli, přidáme okapané fazole, lehce osolíme, opepříme, dáme ještě lžicku bazalky a 10 minut dusíme. Nakonec přilejeme kečup, a dochutíme česnekem. Přílohou může být rýže, brambory, těstoviny nebo chléb.
Telecí závitky se zeleninou

Ingredience:
150 g másla
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
4 telecí řízky ze stehna
1 cibule
sůl
Popis přípravy:
Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Smícháme s máslem a dochutíme solí. Řízky naklepeme, osolíme, naplníme zeleninou a zavineme nebo přeložíme napůl. Okraje spojíme párátkem. Každou rolku řízku položíme na alobal natřený máslem a zabalíme tak, aby nám při pečení nevytékala šťáva. Balíčky poklademe na pekáč a dáme péct na 200°C asi na 30 minut. Podáváme s brambory a zeleninou.