Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ

 

AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ

 


ČLÁNKY » RECEPTY PRO ZDRAVÍ
Brambory s celerem a šunkou


  • 700 g brambor,
  • ½ bulvy celeru,
  • sůl, pepř, petrželová nať,
  • 100 g šunky,
  • 50 g másla,
  • 0,4 l vody

Syrové a oloupané brambory a oloupaný omytý syrový celer rozkrájíme na stejně velké kousky, promícháme s drobně rozkrájenou šunkou a směs dáme do zapékací misky, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme máslo, sekanou petrželovou nať a vaříme 10 minut. Pak v troubě dopečeme. Hotový pokrm můžeme polít šťávou z pečeně. Podáváme se salátem z rajčat.

Celer plněný houbami

  • 4 středně velké celery
  • sůl,
  • 50 g rýže,
  • 100 g čerstvých hub,
  • olej,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce strouhanky,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 1 dl smetany,
  • citrónová šťáva,
  • celerová nať.

Postup:
Celer oloupeme, omyjeme, uvaříme v e slané vodě do poloměkka, vyjmeme a necháme vychladnout.
Vršek celeru odkrojíme, vydlabeme a dáme pozor abychom nepoškodili stěny a dno.
Rýži propláchneme a uvaříme ve vývaru z celeru.
Očištěné a nakrájené houby podusíme na oleji, přidáme nakrájené vnitřky celerů, vařenou rýži, vejce, strouhanku, posekanou nať a dobře promícháme.
Touto směsí naplníme celery, přikryjeme vršky a vložíme do pekáče. Ten buď vymažeme a nebo na dno vložíme pečící papír.
Během pečení občas podlijeme vývarem.
Upečené celery vyjmeme, šťávu zasypeme moukou, opražíme a lehce osmahneme. Pak přilijeme smetanu a krátce povaříme.
Nakonec přidáme trochu citrónové šťávy.

Příloha: vařené brambory.

Cuketová omáčka na těstoviny

  • 3 střední cukety
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Zakysanou smetanu (množství dle chuti, dala jsem ¾ kelímku)
  • Na ochucení – zeleninový bio bujón, případně sůl, bazalka, oregano
  1. Cukety omyjte a nastrouhejte je nahrubo, popř. nakrájejte na drobno. Neloupejte je ...
  2. Na  oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidejte cukety. Míchejte, chvíli restujte.
  3. Přidejte na chuť zeleninový bujón , popř. trochu soli, bazalku a oregano. Komu nevoní oregano, dejte jen bazalku popř. jakékoliv jiné zelené bylinky. Cuketa je sama o sobě celkem nevýrazná, takže se k ní hodí jakékoliv zelené koření.
  4. Nepřidávejte žádnou vodu, jinak byste si z toho udělali spíš polévku. Cuketa sama vodu pustí.
  5. Duste do změknutí cukety max. 10 min. a před koncem tepelné úpravy přidejte stroužek česneku.
  6. Zjemněte zakysanou smetanou a rozmixujte.
Dietní bramborový salát s celerem

4 porce

  • 1 červená cibule
  • 4 ks brambor
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 kelímky řeckého jogurtu
  • 1 mrkev

Velké brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na jemné (asi 3 mm silné) kousky. Oloupanou malou cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky, osolíme a odložíme stranou.

Až cibule pustí šťávu, vymačkáme ji, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Menší mrkev oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Nakrájenou mrkev a celer podlijeme malým množství vody, osolíme, zakapeme citronovou šťávou, podusíme do poloměkka a necháme na sítu okapat a vychladnout.

V míse promícháme brambory s cibulí, celerem a mrkví, vše spojíme řeckým jogurtem, podle chuti osolíme a opepříme. Bramborový salát necháme v chladu odležet.

Dietní bramborový salát s celerem a mrkví podáváme jako přílohu, ale také samostatně s pečivem.

Koláč s jablky
jablka
2 porce 45 minut 1 porce = 319 kcal
  • ½ vejce
  • 50 g bílého netučného jogurtu
  • 60 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 10 g másla
  • Kypřící prášek
  • 120 g jablek

Vejce rozmícháme s jogurtem, vlijeme vychladlé rozpuštěné máslo, přidáme mouku se špetkou kypřícího prášku a cukr, podle potřeby přidáme vodu. Těsto rozetřeme na pečicí papír nebo olejem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe plátky oloupaných jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Krájíme až po vychladnutí.

Milánské rizoto s kuřecím masem
rizoto
2 porce 75 minut 1 porce = 653 kcal
  • 200 g kuřecích prsou
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 200 g rýže
  • 40 g mrkve
  • 30 g hrášku
  • Sůl
  • Pažitka
  • 20 g másla

Omyté maso nakrájíme na kostičky, opečeme nasucho, přidáme rajčatový protlak, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, propláchnutou rýži, hrášek, máslo, zalijeme vodou, zamícháme a dusíme. Před podáváním posypeme sekanou pažitkou.
Nákyp z brokolice

  • 1 brokolice
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka muškátového oříšku
  • 150g nastrouhaného sýra
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Syrovou brokolici nadrobno nasekáme, přidáme vejce, mouku s práškem do pečiva, sýr, strouhaný muškátový oříšek a česnek. Promícháme, zředíme mlékem, osolíme a opepříme. Dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy a upečeme dorůžova.

Rýžový nákyp

  • 2 hrnky mléka
  • 100 g másla
  • 1 hrnek rýže
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 3 vejce
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžíce cukru
  • ovoce dle chuti
  • Dáme rozpustit máslo, přidáme skořici. Po rozpuštění nasypeme neopranou rýži. Přidáme mléko a vaříme do změknutí rýže. Podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu. Můžeme přidat cukr. Uvařenou rýži necháme vychladnout.

    Po vychladnutí k rýži vmícháme 3 žloutky a vanilinový cukr. Z bílků uděláme sníh a přidáme k rýžovému základu.

    Zapékací mísu vytřeme máslem, vlijeme polovinu směsi, poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou. Rýžový nákyp dáme zapéct asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.

    Rýžový nákyp podáváme jako sladký hlavní chod.

    Pesto z pažitky

    • 150 g pažitky
    • 100 ml olivového oleje
    • 5 g soli
    • 2 stroužky česneku

    Pažitku opláchneme a společně s paprikou nakrájíme na hrubší kousky.

    Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.

    V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.

    Použití pod maso, do omáčky, nebo na ochucení zeleninové polévky.

    Keltský závitek



    1 porce:

    • 1 kuřecí řízek,
    • 1 plátek drůbeží šunky,
    • 1 plátek nízkotučného sýra,
    • 10 g hladké mouky,
    • 5 g oleje,
    • sůl

    Na osolený a naklepaný řízek položíme plátek sýra a šunky, řízek svineme, spojíme párátky, obalíme v hladké mouce a nasucho opečeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Do hotového pokrmu přidáme na zjemnění olej.

     

    Kapr na kmíně


    1 porce:

    • 250 g kapra,
    • citron, olej, hladká mouka, drcený kmín

    Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme moukou a kmínem, potřeme olejem, podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka. Kapra ozdobíme dílkem citronu a zelenou petrželkou. Podáváme s maštěnými brambory.

     

    Těstovinový nákyp se šunkou


    1 porce:

    • 100 g těstovin,
    • 60 g šunky,
    • l/2 vejce,
    • 50 ml mléka,
    • 10 g oleje,
    • sůl, strouhanka

    Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. K vychladlým těstovinám přidáme nakrájenou šunku, sůl, žloutek rozšlehaný v mléce a tuhý sníh z bílků. Sníh zlehka vmícháme a narovnáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Pečeme v troubě.

    POHANKOVÉ KARBANÁTKY

     

    • 200 g pohanky,
    • 4 dl vody,
    • 1 vejce,
    • 100 g uzeného sýra,
    • 2 špetky šalvěje,
    • pepř,
    • malá cibule, stroužek česneku,
    • vejce, mouka, strouhanka na obalení, olej na smažení, sůl.

    Příprava: Pohanku spaříme vroucí vodou a dobře propláchneme studenou. Na lžičce oleje osmahneme sekanou cibuli, přidáme pohanku, zalijeme vodou a udusíme doměkka. Pak pohanku osolíme, vmícháme strouhaný sýr, třený česnek a koření, vytvarujeme placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.

    Cikánský guláš


    Ingredience:

    320 g masa (různé, ale vždy libové),

    20 g oleje,

    40 g cibule,

    80 g rajčat,

    40 g chlebové strouhanky,

    kmín, bobkový list, sůl a petrželka


    Omyté maso nakrájíme na kostky, opečeme nasucho, podlejeme a přidáme nakrájenou cibuli, oloupaná rajčata, olej, bobkový list a kmín. Dusíme doměkka. Pak odstraníme bobkový list a zahustíme chlebovou strouhankou a krátce povaříme. Každou porci ozdobíme plátkem rajčete s petrželkou.

     

    Tvarohové knedlíky s meruňkami

    Ingredience:

    250 g měkkého tvarohu
    40 g bramborového škrobu
    40 ml olivového oleje
    150 g polohrubé mouky
    meruňky

    Postup:

    V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do kterých dáme půlku čerstvé meruňky nebo jiného ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme tak 7 minut. Poté je dáme na talíř a posypeme opraženou strouhankou.

    Krémová zeleninová polévka na léto

    Ingredience na 4 porce:
    700 g zralých rajčat
    2 menší salátové okurky
    1 pikantní chilli paprička
    2 stroužky česneku
    4 lžíce olivového oleje
    2 lžíce jablečného octa
    2 lžíce rajského protlaku
    2 plátky toastového chleba
    1 žloutek
    100 ml smetany ke šlehání
    sůl a pepř
    cukr

    Popis přípravy:

    Všechnu zeleninu a chleba nakrájíme nadrobno a promícháme s kořením, octem a olejem. Přidáme utřený česnek, přikryjeme fólií a necháme marinovat v lednici přes noc. Marinovanou směs dáme do mixéru a spolu se žloutkem a smetanou dobře promixujeme. Necháme vychladit a podáváme s bagetou nebo bílým chlebem.

    Červené fazole s bazalkou

    2 hrnky červených fazolí,

    2-3 cibule,

    sůl, bazalka, pepř, česnek, olivový olej, kečup

    Postup přípravy:

    Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15 minut před dovařením přidáme sůl a lžičku sušené bazalky. Fazole slejeme, necháme okapat, neproplachujeme je již vodou. Mezitím osmahneme na oleji cibuli, přidáme okapané fazole,  lehce osolíme, opepříme, dáme ještě lžicku bazalky a 10 minut dusíme. Nakonec přilejeme kečup, a dochutíme česnekem. Přílohou může být rýže, brambory, těstoviny nebo chléb.

    Telecí závitky se zeleninou

    Ingredience:
    150 g másla
    100 g mrkve
    100 g petržele
    100 g celeru
    4 telecí řízky ze stehna
    1 cibule
    sůl

    Popis přípravy:
    Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Smícháme s máslem a dochutíme solí. Řízky naklepeme, osolíme,  naplníme zeleninou a zavineme nebo přeložíme napůl. Okraje spojíme párátkem. Každou rolku řízku položíme na alobal natřený máslem a zabalíme tak, aby nám při pečení nevytékala šťáva. Balíčky poklademe na pekáč a dáme péct na 200°C asi na 30 minut. Podáváme s brambory a zeleninou.