PROSINEC

Jakoby to nebyl ani rok, je tu opět doba adventní a vánoční.
Je to období, které je každoročně náročné pro mnohé z nás. Jsme již od října, i dříve, bombardováni „nutnou“ přípravou na Vánoce.
Místo toho, abychom si vychutnávali v příjemných chvílích očekávání konce roku, a nechali se nabíjet klidnou radostí.
Díky hektice v tuto dobu, která jde ruku v ruce s psychikou, se zhoršují všechny zdravotní problémy a bolesti.
Největšímu náporu v prosinci je vystaveno tlusté střevo, nejen v souvislosti s bouřlivými oslavami konce roku.
Tlusté střevo je nejohroženější orgán, a většinou pravou příčinou potíží bývá slinivka. Sliznice tlustého střeva rozhoduje o kvalitě života.
Střevo detoxikujeme kromě výplachy a půstem třeba jen odlehčeným dnem, kdy jíme zeleninu, ovoce nebo jen šťávy.
Jíme více vlákniny, a zařadíme probiotika, křen a kysané zelí, prohřívací koření, čaje a tinktury na trávící trakt.
Nezapomínáme, že zima je nepřítel kostí, mohou nás více bolet klouby a páteř. Dáváme pozor na prochladnutí, zařadíme vitamín C,D a rakytník.
Při pečení vánočního cukroví můžeme zařadit místo cukru slad nebo rýžový sirup, mouky kombinujeme se špaldovou, pohankovou, mandlovou, žitnou, amarantovou.
Samozřejmě klasické cukroví patří neodmyslitelně k Vánocům, u všeho platí zlatá střední cesta.
Přejeme vám tedy trpělivost a soucit se všemi, kteří stále někam spěchají. Sílu ke každodennímu úsměvu a k nalezení radosti.
V neposlední řadě přejeme mnoho splněných přání a předsevzetí.
Aby závěr roku byl krásný, a abyste ho strávili v přítomnosti těch, které máte nejraději.
Klidnou a příjemnou dobu adventní, vánoční, a především pevné zdraví.
PROSINEC
.jpg)
Nepřijde vám také, že to nějak letos moc rychle uteklo, a už jsme opět na konci roku? I letošní rok se nesl v duchu různých více či méně nápadných manipulací, všemožných či spíše nemožných nařízení a omezení. Bylo, a je těžké se v nich zorientovat, a adaptovat se na nové situace.
Téměř po dvou letech, kdy se objevil koronavirus a prakticky každému nějakým způsobem zasáhl do života, cítíme únavu asi všichni.Nenechme se chytit do pasti rozdělení společnosti, hádek, smutku a únavy.
Také se dostáváme do nejtemnějšího období roku.
Unavený se někdy cítí každý. Je to důležitý tělesný a duševní signál k tomu, abychom si odpočinuli, zregenerovali, odklidili toxiny a infekce z těla. Únava trvající déle než pár týdnů je varovný signál okamžitě řešit svoje zdraví. Stav by mohl přejít do chronického únavového syndromu, který může být způsoben infekcí, autoimunitou i prodělaným covidem.
Příčiny únavy mohou být duševní, psychické, dlouhodobý stres, enormní pracovní či fyzická zátěž, poškození imunity, záněty, virové a mikrobiální ložiska, problémy se spánkem, alergie, anémie, dýchací problémy, nádorová onemocnění, hormonální nerovnováha, metabolické problémy, překyselení organismu, nedostatek tekutin a nevhodná strava.
Prosinec je nejen zakončení roku, ale také všeho starého. Symbolicky to souvisí s tlustým střevem, které budeme díky svátkům více zatěžovat, a měli bychom ho pročistit. Mezi projevy špatné funkce mimo zácpy, průjmu, nadýmání, patří též bolesti kyčlí, bederní páteře, únava, migrény, opary, časté infekce. Alarmující je nárůst rakoviny střeva.
Spolu se střevem posilujeme i imunitu. A jak ho podpořit? Především pestrou a vyváženou stravou a dostatečným pitným režimem.
Mezi koření a bylinky, které uleví střevům patří fenykl, anýz, kmín, muškátový oříšek, skořice. Jinak prospívá kysané zelí, hrušky, jablka,fíky, česnek, paprika, avokádo a kvalitní červené víno díky obsahu resveratrolu, omega 3 mastné kyseliny a vlašské ořechy.
Přejeme vám krásné svátky, klid, pohodu, užijte si plnými doušky příjemné Vánoce, odpočiňte si.
Šťastné vykročení do Nového roku, hlavně ve zdraví.