PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ
AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ
DOSTUPNOST DO TÝDNE.
Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy.
Zpomaluje proces stárnutí organizmu, působí na funkci hormonálních a pohlavních žláz, posiluje spermatogenezi, zvyšuje potenci, skvěle působí při poruchách plodnosti, zvyšuje možnost početí a zamezuje vzniku samovolného potratu.
Vhodný při:
Obsahuje: 100% olej z pšeničných klíčků. Olej je vyroben metodou lisování za studena.
Vedle vlákniny a hořčíku je vitamín E třetím vhodným měřítkem, podle něhož by se mělo řídit množství a druh rostlinného podílu ve stravě, která má zvyšovat odolnost. Vitamín E řeší částečně i problém dostatečného množství vyšších nenasycených mastných kyselin (esenciálních kyselin). Jádra, klíčky, semena a ořechy nejsou pouze důležitými nositeli vitamínu E, ale jsou rovněž bohaté na hodnotné mastné kyseliny. Potraviny bohaté na vitamín E jsou zároveň bohaté na stopové prvky mangan a selen, které jsou nezbytné pro všeobecnou obranyschopnost.
Selen je přitom zvláštním způsobem propojen s vitamínem E. Jako "ochranné látky" mají podobné účinky. Existují však některé poruchy, typu buněčných otrav, které jsou v jedněch případech spíše odstraňovány selenem, v jiných případech spíše vitamínem E. V tomto bodě se obě látky doplňují. Při působení proti poškození organismu těžkými kovy (olovem, kadmiem, rtutí) jsou jejich účinky obdobné.
V roce 1922 pozorovali vedci H. M. Evans a K. S. Bishop, že krysy potřebují ke svému rozmnožování látku tehdy ještě neznámou, která byla zřejmě obsažena v tukových složkách obilných klíčků a v rostlinných semenech. Tuto látku nejprve nazvali "faktor X". Pokud tato látka chybí, stávají se krysí samečci impotentní a samičky sterilní. Na základě různých náznaků se začali vědci domnívat, že se musí jednat o jakýsi vitamín. Vitamíny A, B, C a D byly tehdy již známy, a tak nově objevená látka dostala název vitamín E.
Především Evans pa po dobu dvanácti let intenzivně pracoval na další identifikaci této látky. To se mu podařilo v roce 1936. Přitom se ukázalo, že se jedná a dvě navzájem velmi podobné sloučeniny, které Evans nazval "alfa" a "beta-tokoferol" (podle řeckých slov tokos = narození a pherin = nésti) - tedy vitamín přinášející narození nebo, jak se později vžilo, vitamín plodnosti. Později byly objeveny další tokoferoly, které se vyskytují v přirozené potravě, jakož i podobné účinné látky, které byly nazývány tokotrieny. Všechny dohromady tvoří vitamín E.
Nejsilněji působí tokoferol alfa, tokoferol beta má sotva poloviční účinnost a všechny ostatní formy tohoto vitamínu jsou podstatně slabší. Proto může dojít k tomu, že celkové množství všech tokoferolů a tokotrienů ve slunečnicovém oleji je poloviční oproti množství obsaženém v oleji z kukuřičných klíčků. U prvního tvoří však 80% forma alfa, u oleje s kukuřičných klíčků je to však jen 10 %. Celkově je tedy slunečnicový olej účinnější.
Většina moderních tabulek výživy na tento rozdíl reaguje a obsah vitamínu E v potravině udává v přepočtu na účinnost alfa-tokoferolu. Denní spotřeba se u dospělého člověka odhaduje na 12 miligramů alfa-tokoferolu. Toto množství určila Německá společnost pro výživu v roce 1984.
Množství 12 mg "ekvivalentů tokoferolu" (tak se správně nazývají) lze v dobře vavážené každodenní stravě poměrně snadno dosáhnout. Viz následující tabulka:
Potravina | mg vitamínu E ve 100 g | denní potřeba 12 mg vit. E je v g 8 |
olej z pšeničných klíčků | 160 | 8 |
slunečnicový olej | 50 | 23 |
olej z vlašských ořechů | 39 | 30 |
olej z kukuřičných klíčků | 31 | 39 |
sójový olej | 29 | 41 |
bodlákový olej | 29 | 41 |
sezamový olej | 28 | 43 |
arašídový olej | 25 | 48 |
palmový olej | 25 | 48 |
olivový olej | 13 | 92 |
boby | 160 | 8 |
lněné semínko | 57 | 21 |
mandle | 28 | 43 |
slunečnicová jádra | 22 | 55 |
lískové ořechy | 21 | 57 |
žitné klíčky | 17 | 70 |
sójové boby | 15 | 80 |
pšeničné klíčky | 12 | 100 |
fenykl - hlíza | 6 | 200 |
kapusta | 4 | 300 |
hrášek zelený | 3 | 400 |
avokádo | 3 | 400 |
Vysvětlivky k tabulce:
Potraviny živočišného původu v této tabulce chybí. Při krytí denní potřeby vitamínu E nehrají podstatnou úlohu. Za zmínku by však každopádně stály žloutky, telecí vnitřnosti, kuřecí a slepičí vnitřnosti, krůtí maso a některé mořské ryby (makrela a další). Tyto potraviny lze čas od času využít jako dolňující zdroje. Nejdůležitějším nositelem vitamínu E jsou však přece jen rostlinné oleje. V čele tabulky neohroženě stojí olej z obilných klíčků.
Potřebnou denní dávku 12 mg ekvivalentů tokoferolu obsahuje již pouhých 8 g oleje z obilných klíčků = 1/2 polévkové lžíce
Také z hlediska koncentrace vitamínu E je olej z obilných klíčků velmi výhodný, protože množství 8 g představuje jen cca 75 kalorií. Olej z obilných klíčků lze stejně jako jiné druhy oleje použít jako stolní olej, nejlépe za studena lisovaný bez přísad v kombinaci s tvarohem (nebo cottage), müsli atd. Při zahřívání nedochází nedochází ke ztrátám vitamínu E (ztrácí se však vyšší nenasycené mastné kyseliny, které jsou v těchto druzích olejů také obsaženy). při delším zmrazení pod 18 stupňů byly zjištěny až 60% ztráty. To však hraje jistou roli jen u těch druhů zeleniny, masa a tyb, které obsahují vitamín E. oleje se však mají skladovat sice v chladu, ale ne při teplotách pod 8 stupňů (protože jinak houstnou).
Olivový olej jakožto olej z plodů má nejnižší obsah vitamínu E. Člověk by musel sníst více než 90 g olivového oleje (což odpovídá 800 jakoriím), aby pokryl svou denní dávku vitamínu E.
Předávkováním vitamínem E je údajně možno vyléčit celou řadu nemocí. Z tohoto důvodu byly především v USA, Japonsku a v Německu doporučovány zvláštní dávky vitamínu E v podobě olejových kapslí nebo žvýkacích taplet při:
- zvýšené zátěži organismu vlivem znečištění životního prostředí, vlivem smogu a při zvýšeném nebezpečí otrav jako nemoci z povolání.
- zvýšené požívání alkoholu a nikotinu.
- zvýšené tělesné námaze (sport, těžká fyzická práce).
- zvýšeném stresu,
- v těhotenství, zvláště při sklonech k předčasnému porodu nebo potratu.
MUDr. Ulf Böhmig - Přírodní léčitelství v domácí praxi