Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ

 

AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ

 


Úvod » RUSKÁ » Olej z pšeničných klíčků 100% 100ml


        

Olej z pšeničných klíčků 100% 100ml

skladem

 

Číslo produktu: 539
naše cena:
185 Kč ( Nejsme plátci DPH )

do košíku:
  ks  

DOSTUPNOST DO TÝDNE.

Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy.


Zpomaluje proces stárnutí organizmu, působí na funkci hormonálních a pohlavních žláz, posiluje spermatogenezi, zvyšuje potenci, skvěle působí při poruchách plodnosti, zvyšuje možnost početí a zamezuje vzniku samovolného potratu.

Vhodný při:

  • arterioskleróze
  • svalových dystrofiích
  • potížích oběhového systému
  • potížích žaludku a trávicího traktu
  • jaterních a žlučníkových problémech
  • při zvýšené srážlivosti krve se sklonem ke tvorbě trombů
  • Zpomaluje proces stárnutí organizmu
  • působí na funkci hormonálních a pohlavních žláz
  • posiluje spermatogenezi
  • zvyšuje potenci
  • skvěle působí při poruchách plodnosti
  • zvyšuje možnost početí
  • zamezuje vzniku samovolného potratu.
  • Často bývá významnou složkou olejů pro provenci těhotenských prasklinek (strií).

Obsahuje: 100% olej z pšeničných klíčků. Olej je vyroben metodou lisování za studena.

 

Vitamín E

 

Vedle vlákniny a hořčíku je vitamín E třetím vhodným měřítkem, podle něhož by se mělo řídit množství a druh rostlinného podílu ve stravě, která má zvyšovat odolnost. Vitamín E řeší částečně i problém dostatečného množství vyšších nenasycených mastných kyselin (esenciálních kyselin). Jádra, klíčky, semena a ořechy nejsou pouze důležitými nositeli vitamínu E, ale jsou rovněž bohaté na hodnotné mastné kyseliny. Potraviny bohaté na vitamín E jsou zároveň bohaté na stopové prvky mangan a selen, které jsou nezbytné pro všeobecnou obranyschopnost.

 

Selen je přitom zvláštním způsobem propojen s vitamínem E. Jako "ochranné látky" mají podobné účinky. Existují však některé poruchy, typu buněčných otrav, které jsou v jedněch případech spíše odstraňovány selenem, v jiných případech spíše vitamínem E. V tomto bodě se obě látky doplňují. Při působení proti poškození organismu těžkými kovy (olovem, kadmiem, rtutí) jsou jejich účinky obdobné.

 

V roce 1922 pozorovali vedci H. M. Evans a K. S. Bishop, že krysy potřebují ke svému rozmnožování látku tehdy ještě neznámou, která byla zřejmě obsažena v tukových složkách obilných klíčků a v rostlinných semenech. Tuto látku nejprve nazvali "faktor X". Pokud tato látka chybí, stávají se krysí samečci impotentní a samičky sterilní. Na základě různých náznaků se začali vědci domnívat, že se musí jednat o jakýsi vitamín. Vitamíny A, B, C a D byly tehdy již známy, a tak nově objevená látka dostala název vitamín E.

 

Především Evans pa po dobu dvanácti let intenzivně pracoval na další identifikaci této látky. To se mu podařilo v roce 1936. Přitom se ukázalo, že se jedná a dvě navzájem velmi podobné sloučeniny, které Evans nazval "alfa" a "beta-tokoferol" (podle řeckých slov tokos = narození a pherin = nésti) - tedy vitamín přinášející narození nebo, jak se později vžilo, vitamín plodnosti. Později byly objeveny další tokoferoly, které se vyskytují v přirozené potravě, jakož i podobné účinné látky, které byly nazývány tokotrieny. Všechny dohromady tvoří vitamín E.

 

Nejsilněji působí tokoferol alfa, tokoferol beta má sotva poloviční účinnost a všechny ostatní formy tohoto vitamínu jsou podstatně slabší. Proto může dojít k tomu, že celkové množství všech tokoferolů a tokotrienů ve slunečnicovém oleji je poloviční oproti množství obsaženém v oleji z kukuřičných klíčků. U prvního tvoří však 80% forma alfa, u oleje s kukuřičných klíčků je to však jen 10 %. Celkově je tedy slunečnicový olej účinnější.

 

Většina moderních tabulek výživy na tento rozdíl reaguje a obsah vitamínu E v potravině udává v přepočtu na účinnost alfa-tokoferolu. Denní spotřeba se u dospělého člověka odhaduje na 12 miligramů alfa-tokoferolu. Toto množství určila Německá společnost pro výživu v roce 1984.

 

Množství 12 mg "ekvivalentů tokoferolu" (tak se správně nazývají) lze v dobře vavážené každodenní stravě poměrně snadno dosáhnout. Viz následující tabulka:

 

Potravina mg vitamínu E ve 100 g denní potřeba 12 mg vit. E je v g 8
olej z pšeničných klíčků 160 8
slunečnicový olej 50 23
olej z vlašských ořechů 39 30
olej z kukuřičných klíčků 31 39
sójový olej 29 41
bodlákový olej 29 41
sezamový olej 28 43
arašídový olej 25 48
palmový olej 25 48
olivový olej 13 92
boby 160 8
lněné semínko 57 21
mandle 28 43
slunečnicová jádra 22 55
lískové ořechy 21 57
žitné klíčky 17 70
sójové boby 15 80
pšeničné klíčky 12 100
fenykl - hlíza 6 200
kapusta 4 300
hrášek zelený 3 400
avokádo 3 400

 

Vysvětlivky k tabulce:

 


Potraviny živočišného původu v této tabulce chybí. Při krytí denní potřeby vitamínu E nehrají podstatnou úlohu. Za zmínku by však každopádně stály žloutky, telecí vnitřnosti, kuřecí a slepičí vnitřnosti, krůtí maso a některé mořské ryby (makrela a další). Tyto potraviny lze čas od času využít jako dolňující zdroje. Nejdůležitějším nositelem vitamínu E jsou však přece jen rostlinné oleje. V čele tabulky neohroženě stojí olej z obilných klíčků.

 

Potřebnou denní dávku 12 mg ekvivalentů tokoferolu obsahuje již pouhých 8 g oleje z obilných klíčků = 1/2 polévkové lžíce

 


Také z hlediska koncentrace vitamínu E je olej z obilných klíčků velmi výhodný, protože množství 8 g představuje jen cca 75 kalorií. Olej z obilných klíčků lze stejně jako jiné druhy oleje použít jako stolní olej, nejlépe za studena lisovaný bez přísad  v kombinaci s tvarohem (nebo cottage), müsli atd. Při zahřívání nedochází nedochází ke ztrátám vitamínu E (ztrácí se však vyšší nenasycené mastné kyseliny, které jsou v těchto druzích olejů také obsaženy). při delším zmrazení pod 18 stupňů byly zjištěny až 60% ztráty. To však hraje jistou roli jen u těch druhů zeleniny, masa a tyb, které obsahují vitamín E. oleje se však mají skladovat sice v chladu, ale ne při teplotách pod 8 stupňů (protože jinak houstnou).

 

Olivový olej jakožto olej z plodů má nejnižší obsah vitamínu E. Člověk by musel sníst více než 90 g olivového oleje (což odpovídá 800 jakoriím), aby pokryl svou denní dávku vitamínu E.


Předávkováním vitamínem E je údajně možno vyléčit celou řadu nemocí. Z tohoto důvodu byly především v USA, Japonsku a v Německu doporučovány zvláštní dávky vitamínu E v podobě olejových kapslí nebo žvýkacích taplet při:

 

- zvýšené zátěži organismu vlivem znečištění životního prostředí, vlivem smogu a při zvýšeném nebezpečí otrav jako nemoci z povolání.

- zvýšené požívání alkoholu a nikotinu.

- zvýšené tělesné námaze (sport, těžká fyzická práce).

- zvýšeném stresu,

- v těhotenství, zvláště při sklonech k předčasnému porodu nebo potratu.

 


 

MUDr. Ulf Böhmig - Přírodní léčitelství v domácí praxi



NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.