Brambory s celerem a šunkou

- 700 g brambor,
- ½ bulvy celeru,
- sůl, pepř, petrželová nať,
- 100 g šunky,
- 50 g másla,
- 0,4 l vody
Syrové a oloupané brambory a oloupaný omytý syrový celer rozkrájíme na stejně velké kousky, promícháme s drobně rozkrájenou šunkou a směs dáme do zapékací misky, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme máslo, sekanou petrželovou nať a vaříme 10 minut. Pak v troubě dopečeme. Hotový pokrm můžeme polít šťávou z pečeně. Podáváme se salátem z rajčat.
Celer plněný houbami

- 4 středně velké celery
- sůl,
- 50 g rýže,
- 100 g čerstvých hub,
- olej,
- 1 vejce,
- 2 lžíce strouhanky,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 1 dl smetany,
- citrónová šťáva,
- celerová nať.
Postup:
Celer oloupeme, omyjeme, uvaříme v e slané vodě do poloměkka, vyjmeme a necháme vychladnout.
Vršek celeru odkrojíme, vydlabeme a dáme pozor abychom nepoškodili stěny a dno.
Rýži propláchneme a uvaříme ve vývaru z celeru.
Očištěné a nakrájené houby podusíme na oleji, přidáme nakrájené vnitřky celerů, vařenou rýži, vejce, strouhanku, posekanou nať a dobře promícháme.
Touto směsí naplníme celery, přikryjeme vršky a vložíme do pekáče. Ten buď vymažeme a nebo na dno vložíme pečící papír.
Během pečení občas podlijeme vývarem.
Upečené celery vyjmeme, šťávu zasypeme moukou, opražíme a lehce osmahneme. Pak přilijeme smetanu a krátce povaříme.
Nakonec přidáme trochu citrónové šťávy.
Příloha: vařené brambory.