Nevhodné potraviny při jaterní dietě:
tuky – smažená jídla, sádlo, máslo, jakékoliv tuky
tučná masa – prorostlé vepřové a hovězí maso, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky
uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy, slaniny
mléčné výrobky – tučné sýry, smetanové jogurty
koření – ostré koření (pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky), masox, bujóny, ocet, sůl
vejce – vejce, pomazánky z vajec, tatarka, majonéza
alkohol – pivo, víno, tvrdý alkohol
ořechy – ořechy, mandle, semínka, mák
zelenina – česnek, cibule, sterilovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurka
ryby – losos, makrela, kaviár
pečivo – teplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta
sladkosti – čokolády, oplatky, zákusky
Vhodné potraviny při jaterní dietě
tuky – olivový, slunečnicový, řepkový olej
libová masa – kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí maso, filé, kapr
uzeniny – kuřecí a krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti
mléčné výrobky – nízkotučné a polotučné jogurty, tvarohy a sýry
koření – neostré koření jako jsou: bazalka, tymián, oregano, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list
zelenina – mrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison
ovoce – snad všechny ovoce druhy kromě kokosu; kompoty, marmelády
pečivo – včerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta
Příprava pokrmů
Strava by při jaterní dietě neměla obsahovat mnoho tuků, proto by jídla neměla být smažená, pečená nebo grilována; jídla by se měla především vařit nebo dusit. Pokrmy by měly být připraveny na teflonové pánvi bez oleje, v tlakových hrncích, v zapékací míse, v mikrovlnné troubě či v alobalu. Jaterní dieta ovšem neznamená, že by člověk neměl, co jíst. Samozřejmě možností je spousty. Například: řízek by se měl připravovat jako přírodní - na vodě.
Jaterní dieta není vůbec špatná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na tuto stravu se dá velmi rychle zvyknout.