Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ

 

AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ

 


JATERNÍ DIETA

Nevhodné potraviny při jaterní dietě:

tuky – smažená jídla, sádlo, máslo, jakékoliv tuky
tučná masa – prorostlé vepřové a hovězí maso, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky
uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy, slaniny
mléčné výrobky – tučné sýry, smetanové jogurty
koření – ostré koření (pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky), masox, bujóny, ocet, sůl
vejce – vejce, pomazánky z vajec, tatarka, majonéza
alkohol – pivo, víno, tvrdý alkohol
ořechy – ořechy, mandle, semínka, mák
zelenina – česnek, cibule, sterilovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurka
ryby – losos, makrela, kaviár
pečivo – teplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta
sladkosti – čokolády, oplatky, zákusky

Vhodné potraviny při jaterní dietě

tuky – olivový, slunečnicový, řepkový olej
libová masa – kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí maso, filé, kapr
uzeniny – kuřecí a krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti
mléčné výrobky – nízkotučné a polotučné jogurty, tvarohy a sýry
koření – neostré koření jako jsou: bazalka, tymián, oregano, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list
zelenina – mrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison
ovoce – snad všechny ovoce druhy kromě kokosu; kompoty, marmelády
pečivo – včerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta

Příprava pokrmů

Strava by při jaterní dietě neměla obsahovat mnoho tuků, proto by jídla neměla být smažená, pečená nebo grilována; jídla by se měla především vařit nebo dusit. Pokrmy by měly být připraveny na teflonové pánvi bez oleje, v tlakových hrncích, v zapékací míse, v mikrovlnné troubě či v alobalu. Jaterní dieta ovšem neznamená, že by člověk neměl, co jíst. Samozřejmě možností je spousty. Například: řízek by se měl připravovat jako přírodní - na vodě.
Jaterní dieta není vůbec špatná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na tuto stravu se dá velmi rychle zvyknout.

Cikánský guláš


Ingredience:

320 g masa (různé, ale vždy libové),

20 g oleje,

40 g cibule,

80 g rajčat,

40 g chlebové strouhanky,

kmín, bobkový list, sůl a petrželka


Omyté maso nakrájíme na kostky, opečeme nasucho, podlejeme a přidáme nakrájenou cibuli, oloupaná rajčata, olej, bobkový list a kmín. Dusíme doměkka. Pak odstraníme bobkový list a zahustíme chlebovou strouhankou a krátce povaříme. Každou porci ozdobíme plátkem rajčete s petrželkou.

 

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Ingredience:

250 g měkkého tvarohu
40 g bramborového škrobu
40 ml olivového oleje
150 g polohrubé mouky
meruňky

Postup:

V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do kterých dáme půlku čerstvé meruňky nebo jiného ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme tak 7 minut. Poté je dáme na talíř a posypeme opraženou strouhankou.