Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Odmítnout vše můžete zde.

PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ PO ČR NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ

 

AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ

 


ČLÁNKY » ČERVEN
ČERVEN

Tradiční čínská medicína zaměřuje v tomto měsíci pozornost na činnost tenkého střeva, které je v červnu nejvíce zatíženo.

Funkce tenkého střeva:

  • probíhá zde trávení a vstřebávání potravy, která v podobě rozložené směsi prolne stěnou střevní do krve, a ta je rozvede do buněk
  • v tenkém střevě se odděluje to, co má být tělem využito, a to, co má být z těla odvedeno
  • řídí tělesné tekutiny a jejich vylučování do tlustého střeva
  • je vstupní branou pro výživné látky, např. nedostatek vstřebaného hořčíku se může projevit křečemi v nohách.

Poruchy funkce tenkého střeva:

  • projevují se křečemi, nadýmáním, bolestmi břicha, pocity špatného trávení, hubnutím, průjmem nebo zácpou

Tyto poruchy jsou charakteristické pro řadu onemocnění, k nimž patří :

  • zánětlivá onemocnění střev
  • Crohnova choroba ( doporučuje dieta s vysokým obsahem vlákniny, nesmí jíst syrové ovoce a zeleninu, mléčné a celozrnné výrobky, stravu s vysokým obsahem vlákniny, potraviny vyvolávající plynatost)
  • infekce
  • paraziti
  • laktózová intolerance – neschopnost štěpení mléčného cukru
  • celiakie – dědičné onemocnění – neschopnost trávit lepek.

Tenké střevo je úzce propojeno se srdcem - sdruženým orgánem, dále se slezinou a ledvinami, zvlášť, když je oslabena jejich energie.

 

Všeobecné doporučení k udržení správné funkce tenkého střeva je:

  • dodržování řádné životosprávy
  • vstáváme ráno ve stejnou dobu
  • jsme aktivní
  • dopřáváme si hořká jídla a jídla červené barvy.

Má převažovat jinová strava, dobře dělá pražená kukuřice, jáhly, rýže, brambory, syrová

zelenina, hořčice, ovocné šťávy a čaje.

Ale nezatěžujeme zažívací systém větším množstvím potravy, zejména smažené.

Můžeme si dopřát i malé množství alkoholu.

!!!!!!Nejvíce oslabuje tenké střevo stres, který se projeví mělkým dýcháním a neschopností

nadechnout se do břicha. Proto základním opatřením je naučit se dýchat tak, aby se břicho

při nádechu zvětšilo.

ČERVEN

 

Začátek léta nás překvapil hned z kraje vysokými teplotami, po velmi

proměnlivém a vrtošivém počasí. Ne že by se nám to nelíbilo, ale prudké změny nejsou ideální pro náš organismus.

Červen je měsíc, kdy bychom se měli zaměřit na tenké střevo.

Je důležité nejen pro trávení, ale podílí se na řízení tělesných tekutin v těle. Tenké střevo souvisí s funkcí lymfatického systému.

Poruchy se projeví nejen zažívacími problémy, ale mají druhotně velký vliv na páteř, slinivku a sliznice.

S ohledem na velký výskyt rakovin se zdá být nejdůležitější, jak bude tělo pracovat, jak bude zpracovávat látky a zbavovat se škodlivin.

Největšími nepřáteli tenkého střeva jsou stres, neustálá kritika sebe i okolí, soustavné hodnocení života i věcí. Je třeba se zklidnit.

Pro dobré červnové zažívání omezíme lepek, zařadíme čerstvé sezónní ovoce a zeleninu, neměli by chybět jahody, třešně, borůvky, ze zeleniny květák, červená řepa, kukuřice, polníček, z bylinek řeřicha a mateřídouška. Každý den si dávejte lžíci lněného oleje a kapsli rybího tuku.

V létě celkově je dobré více pít a také se chladit. Tělo zatěžujeme fyzickou prací, sportem, jakýmkoliv pohybem. To vše posiluje srdeční sval a čistí cévy. Pohyb na vzduchu a slunci stimuluje hormonální soustavu, tenké střevo posiluje emoce, vytváří dobrou náladu a naplňuje nás svěžími silami.

 

Užijte si krásný a harmonický začátek léta!

ČERVEN

 

Pozvolna doznívá kritické období, kterým jsme si všichni prošli, a které pojal každý po svém. Nezapomínejme, že každá krize přináší i možnost očištění, růstu, osvobození a změny k lepšímu.

Nabízí se otázka, zda nás i planetu neválcují programy našeho ega.

Symbol této doby je i v tom , v jakém stavu se nachází naše planeta, jak jsou zdravé její plíce? Stejně tak je to i u lidí, proč hlavně a především byly nejvíce ohroženy právě plíce?

Červen voní jahodami, radujte a veselte se, volá nás letní pocit svobody. 1.červen je nejen Dnem dětí, ale také nastává meteorologické léto, ač tomu počasí zatím moc neodpovídá. Červen je zároveň měsíc letního Slunovratu – 20.června, tedy energie života v jeho nejsilnější podobě. Je potřeba toho využít, a ocenit vše dobré, čeho se nám dostává.

Z hlediska zdraví je v červnu více zatížené tenké střevo, s kterým souvisí duodenum – dvanáctník, a pankreas – slinivka břišní.

Důležitá v této souvislosti je správná funkce lymfatického systému.

Střevní prostředí je osídleno mikroflórou – tzv.mikrobiomem. Čím je mikrobiom bohatší, tím je člověk zdravější. Poškozuje ho špatná strava, životní styl, antibiotika, snížená imunita, stresy, nedostatek vlákniny. Vláknina je zapotřebí jak rozpustná, která pomáhá regulovat trávení - sem patří jablka, hrušky, bobule, česnek, cibule, pór, čekanka, houby, oves, ječmen, luštěniny, brambory, tak i nerozpustná vláknina – do té patří slupky, semena, otruby, ořechy, zelené fazole, květák, cuketa, celer. Velmi důležitá a prospěšná je kvašená zelenina.

Pomoci si můžeme také dodáním probiotik. Ale pokud budeme mít ve střevech a trávicím traktu toxiny, tak tyto prospěšné bakterie nemají šanci se uchytit. Proto je zapotřebí organismus pročišťovat a detoxikovat.

Do stravy zařadíme lehčí zeleninová jídla a saláty ze špenátu, ředkviček, chřestu, okurek, rajčat a rebarbory. Začínají jahody, třešně, maliny, borůvky. Co se týká bylinek na podporu trávení je to rozmarýn, tymián, bazalka, oregano, mateřídouška, anýz. 

ČERVEN

S nástupem léta nás to doslova tahá ven do přírody, která je barevná, veselá, svěží a voňavá. Vše ožívá a krásní. Těšíme se, že se dočkáme tepla, a snad se začneme pomalu vracet do normálu.

Pozitivních případů covidu ubývá, opatření se začínají rozvolňovat.

Covid nastavil zrcadlo naší povahy a toho, jací ve skutečnosti jsme.

Žijeme v době nepřehledné, tápeme, bloudíme. Pronikáme stále labyrintem informací a dezinformací, a snažíme se najít vlastní pravdu. Procházíme labyrintem vlastního vědomí a nevědomí. Nejdůležitější pro nás je s lehkostí a ve zdraví projít současným chaotickým časem.

K tomu přispívá udržovat a podporovat svoji imunitu a psychiku.

Vše nevyřešíme léky, klasické léky neřeší příčinu, ale pouze potlačují symptomy. K těm sáhneme v nezbytných případech.

Péčí o imunitu, správný životní styl a stravovacími návyky eliminujeme civilizační a degenerativní onemocnění. V dnešní době jako hlavní příčina těchto nemocí se jeví zánět, často chronický. Důležitý je přísun beta-glukanů, obsažených hlavně v houbách a kvasnicích. Množení virů a bakterií zabraňuje vanilka, hřebíček, zázvor, kardamon, křen, česnek a kopr. Také střevní mikrobiom se podílí velkou měrou na imunitě a proti zánětu. Probiotika a prebiotika můžeme dodávat nejen formou kapslí, ale ve stravě – kvašené zelí, kvas, picles, kimči, a kvašené mléčné výrobky. Jíst dostatek luštěnin, ovoce a zeleniny. V měsíci červnu je ohroženo tenké střevo, tím více bychom měli funkčnost střev podpořit, bude nás za to dobře chránit.

Další důležitý vliv na zánět má omega6 – v sóji, kukuřici, ořechách, ve vejcích, v lososu, kuřecím a krůtím mase, a omega3 mastné kyseliny – v mořských rybách, v rybím oleji. Další přínos má vitamín D, jeho nedostatek se projeví osteopenií a osteoporózou. Přibývá případů, i u můžů. Do ordinace nám chodí pacienti s bolestmi zad, za kterými se skrývá právě jedna z těchto příčin.

Tajemství fyzické i duševní stability tkví především v pevné, ale zároveň uvolněné páteři.

Proto když prokážeme vůli a touhu změnit návyky, mohou se dít i zázraky. Mezi zdravé návyky patří dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, otužování, duševní hygiena, kvalitní spánek a vyvážená strava. Fyzická a mentální svěžest je důležitá pro rovnováhu našeho zdraví, a život nám bude přinášet radost a naplnění.

Přejeme hodně zdraví, pevné nervy, mnoho optimismu, ale také pokory a zodpovědného přístupu k sobě i svému okolí.