BŘEZEN

V březnu máme posilovat žlučník,jak nám radí tradiční čínská medicína.
Je to jeden z orgánů,podílejících se na zpracování potravy a metabolismu.Zachycuje žluč,tvořenou játry,kterou pak chemicky upraví.Denně takto zpracuje asi půl litru žluči,která pomáhá trávení tuků,a spolu s trávicími šťávami slinivky a tenkého střeva rozkládá potravu.
Žlučník je velice častým zdrojem bolesti.Ta je buď intenzivní křečovitá,nebo tupá.Vystřeluje z pravého podžebří,zhoršuje se nádechem,v předklonu,nebo tlakem na bolestivé místo.Často nás také tato bolest upozorní na výskyt žlučníkových kamenů – cholelitiázu. Drobné kamínky,většinou z cholesterolu,vycestují ze žlučníku,a zaklíní se ve žlučových cestách,což vyvolá bolestivou koliku.Při kolice je vždy nutné lékařské vyšetření.
Projevy onemocnění mohou být:
říhání,nadýmání,pocení,nevolnost,zvracení a zvýšená teplota.
Příčiny mohou být:
obezita,kouření,strava s množstvím tuků a málo vlákniny,chronická zácpa a dědičnost.
Prevence:
snížit spotřebu tuků ve stravě,omezit smažená a silně kořeněná jídla,kouření,alkohol a kávu,zařadit více omega 3,6,9 mastných kyselin,hlídat si váhu a hladinu cholesterolu.Ženy trpící žlučníkovými obtížemi by měly vysadit hormonální antikoncepci,v menopauze hormonální terapii.
Přiřazený orgán žlučníku jsou játra,ta jsou nejvíce zatížená v dubnu.
BŘEZEN

Končí období zimy, i když počasí je nestálé, tak tento měsíc nám hlásí,
že příroda začala nový koloběh klíčení a růstu.
Důležitá v tomto období je detoxikace organismu po zimním období, a zároveň příprava, aby naše orgány fungovaly bez problémů po zbytek roku.
Jedná se hlavně o žlučník, v tomto období nejvíce zatížený.
Budíte-li se v noci mezi 23.- 1. hodinou ranní, svědčí to o špatné funkci žlučníku. Žlučník souvisí se žaludkem a játry, dále se může projevovat tenisovým loktem, lupénkou, problémy s klouby a kyčlemi. Hněv je také projevem dysfunkce žlučníku.
Detoxikační bylinou číslo jedna je kopřiva, pampeliška list a kořen, dále chlorela, zelený ječmen, řepík, máta.
Žlučníku prospívají hořčiny, používáme čerstvou sezónní zeleninu, která nám pomůže nakopnout energii a nastartovat metabolismus.
Jsou to hlavně rukola, polníček, špenát, artyčoky, ředkvičky, sladké brambory, petržel list, čekanka, z ovoce hlavně červený grep.
Do salátů přidáváme naklíčené sójové boby, čočku nebo fazole.
Dopřejte si špenátové orgie nejen v salátech ze zelených listů či baby špenátu, ale zařaďte jej též do hlavních jídel například špenátový krém, ravioli s ricottou a šalvějí, plněné kuřecí řízky, omelety, palačinky, nádivka, kiš se slaninou, karbanátky.
V souvislosti s aktuální situací u nás se musím zmínit o hrozbě koronaviru. Bojíme se neznámého, vystrašení lidé ztrácí sebekontrolu, snadno se manipulují. Stres médií oslabuje imunitní systém, lidé jsou náchylnější k infekcím. Panice podlehne více lidí než koronaviru. Nejhorší je smrt z vyděšení.
Prevence přenosu je nezbytná, stejně jako u chřipky, zvýšená hygiena rukou, posílení imunity vitamíny a minerály, pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek spánku.
Přejeme pohodové předjaří bez obav a stresu.