BŘEZEN

V březnu máme posilovat žlučník,jak nám radí tradiční čínská medicína.
Je to jeden z orgánů,podílejících se na zpracování potravy a metabolismu.Zachycuje žluč,tvořenou játry,kterou pak chemicky upraví.Denně takto zpracuje asi půl litru žluči,která pomáhá trávení tuků,a spolu s trávicími šťávami slinivky a tenkého střeva rozkládá potravu.
Žlučník je velice častým zdrojem bolesti.Ta je buď intenzivní křečovitá,nebo tupá.Vystřeluje z pravého podžebří,zhoršuje se nádechem,v předklonu,nebo tlakem na bolestivé místo.Často nás také tato bolest upozorní na výskyt žlučníkových kamenů – cholelitiázu. Drobné kamínky,většinou z cholesterolu,vycestují ze žlučníku,a zaklíní se ve žlučových cestách,což vyvolá bolestivou koliku.Při kolice je vždy nutné lékařské vyšetření.
Projevy onemocnění mohou být:
říhání,nadýmání,pocení,nevolnost,zvracení a zvýšená teplota.
Příčiny mohou být:
obezita,kouření,strava s množstvím tuků a málo vlákniny,chronická zácpa a dědičnost.
Prevence:
snížit spotřebu tuků ve stravě,omezit smažená a silně kořeněná jídla,kouření,alkohol a kávu,zařadit více omega 3,6,9 mastných kyselin,hlídat si váhu a hladinu cholesterolu.Ženy trpící žlučníkovými obtížemi by měly vysadit hormonální antikoncepci,v menopauze hormonální terapii.
Přiřazený orgán žlučníku jsou játra,ta jsou nejvíce zatížená v dubnu.
BŘEZEN
V březnu končí zimní období, přichází oteplování, příroda se začíná probouzet a každý z nás už se těší na příchod jara.
Lidskému tělu se ale nedostává po zimě moc energie, dostavuje se jarní únava, a dost často bývá v tomto období ohrožen žlučník.
Proto je velmi důležité v březnu dostat tělo do rovnováhy, abychom
zabránili případným zdravotním potížím.
Pročistíme organismus detoxikací a odstraníme nahromaděné toxiny.
Kromě bylinných čajů, které obsahují hořčiny a jsou močopudné, jako kopřiva, čaj lapacho, ostropestřec mariánský, řepík, máta, také chlorela a zelený ječmen. Každé ráno na lačno pijte teplou vodu s citronem.
V březnu ještě jezte teplejší jídla v kombinaci se syrovou zeleninou.
Ze zeleniny zařadíme to, co začíná růst, a klíčky luštěnin. Obecně konzumujeme ve větší míře vše, co je přirozeně kyselé a zelené.
Pijeme dostatečné množství vody, abychom tělo důkladně „propláchli“.
Snažíme se omezit tučná a smažená jídla, živočišné produkty včetně mléka.
Problémy se žlučníkem nemusí být pouze na úrovni trávení a bolestí břicha, ale mohou souviset s tím bolesti kloubů, kyčlí, ramen, loktů, kolen a hlavy.
Na psychické úrovni jsou to projevy zlosti, hněvu a agresivity.
Silné jarní sluníčko bývá zrádné, chráníme se před prochladnutím a sluneční vyrážkou. Zvláště ohrožené jsou oči, chráníme je brýlemi i před studeným větrem.
Nezapomínáme na otužování a pohyb.
Nastupuje sezona alergií, proto je nejvyšší čas předejít potížím, často si vystačíme s přírodními produkty.
Krásný slunečný a pohodový březen.