PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ


AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ



ČLÁNKY » ZÁŘÍ
ZÁŘÍ- SLINIVKA A SLEZINA
PRŮBĚH DRÁHY:

Dráha vede od konce palce nohy po jeho vnitřní straně, přes vnitřní kotník, podél holenní kosti přes koleno, stehno, třísla, vnořuje se do břicha a spojuje se se slezinou. Dále vede spojnicí do žaludku, prochází přes bránici k jícnu, připojuje se ke kořenu jazyka a rozptyluje se pod ním. Její větev se odděluje ze žaludku, vede přes bránici a vtéká do srdce.

FYZICKÉ PROJEVY ENERGETICKÉ NEROVNOVÁHY:

Tuhnutí kořenu jazyka, po jídle nutkání na zvracení, bolesti žaludku, nadýmání a říhání, diabetes, prudké bolesti pod srdcem, řídká stolice a průjem s pocitem nedostatečného vyprázdnění, zablokování vody v organismu, žloutenka, neschopnost stabilního spánku, potíže při dlouhém stání, opuchliny na vnitřní straně kolen a stehen, pocit chladu v končetinách, funkční porucha palce u nohy, nedostatek energie, vodnaté výtoky z nosu, krku, úst a jiných sliznic, anémie, poruchy elasticity cév, krvácivost, modřiny.

PSYCHICKÉ PROJEVY ENERGETICKÉ NEROVNOVÁHY:

Zmatené, těžkopádné a pomalé myšlení, nesoustředěnost, poruchy paměti, prchavé myšlenky a utkvělé představy, nutkavé konání a dogmatismus, přílišná starostlivost a sebelítost, úzkostné stavy, duševní labilita, pocit vykořenění - člověk se obtížně adaptuje na prostředí, smutek.

Diety při onemocnění slinivky břišní

ZAKÁZANÉ POTRAVINY A POSTUPY
Naprostý zákaz platí pro všechny alkoholické nápoje, přepalované tuky, tučné a nadýmavé potraviny. Naprostý zákaz platí také u technologických postupů přípravy jídel, které vedou k přepalování tuků, tedy pečení, smažení, opékání na rožni a ohni.

VHODNÉ POTRAVINY
Přílohy: brambory, rýže, těstoviny, knedlík houskový (ne kynutý)
Libová masa: králík, krůta, kuře, telecí, hovězí, treska, pstruh, štika, kapr, filé, drůbeží šunka.
Mléčné výrobky: Nízkotučný tvaroh, Žervé, eidam 20% a 30%, nízkotučné tavené sýry, mléko do 2% tuku.
Zelenina: mrkev, brokolice (vařené růžičky bez stonků), kukuřičná zrna v malém množství, špenát, hlávkový salát, ledový salát.
Ovoce: banán, ovocné přesnídávky-broskev, meruňky, jablko
Ostatní: Šmakoun neochucený (bílkovinová masa z vaječných bílků), džem bez zrníček, med.
Nápoje: nesycená voda, voda ochucená ovocným sirupem, černý čaj, ovocný čaj, ovocné šťávy, ředěný džus.

ZÁŘÍ

 

Po krásných a horkých letních měsících přichází období pozdního babího léta a nadcházejícího podzimu. Název měsíce je zvolen podle dozrávání a barev v přírodě, které září zvláště výrazně.

Naši pozornost v tomto období si zaslouží v první polovině měsíce slezina, ve druhé pak slinivka. Slezina je úzce provázaná se slinivkou.

Slinivka má na starosti látkovou výměnu, zpracování tuků, cukrů, trávení a všechny sliznice – ty jsou právě v nadcházejícím období ohroženy více. Slezina napomáhá rozkládat potravu, odpovídá za tvorbu krve a kvalitu imunitního systému, čistí lymfatický systém.

Kritická doba je mezi 9.-11. hodinou, příznivá 21.-23.h.

Oslabená slezina se projeví zvýšenou chutí na sladké, únavou, ochablými svaly, bledé rty a vyrážky. U slinivky je to hlavně nadýmání, a oba orgány souvisí s problémy hormonálními, dýchacími, zažívacími a vylučovacími.

Tyto orgány podporujeme doplněním zeleniny – karotku, kapustu, fenykl, dýni, kaštany, sladké brambory, zelené fazolky a luštěniny, obilí – proso, oves, rýži, z čajů meduňku a mátu.

Pohlazením pro slinivku je kaše z kukuřičné mouky, datlí, fíků, rýžového mléka a skořice.

Imunitu podpoříme rakytníkem, a výborným typem pro toto období je mumio – uznávaný prostředek, který je možno použít v podstatě na všechny potíže, jak vnitřní, tak vnější. Obsahuje cenné organické látky a celkově posiluje organismus.

Vyhýbáme se vlhkému prostředí, dopřáváme si dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a denním světle, využíváme zářijové sluníčko k harmonizaci slinivky a sleziny. Večer již nesportujeme, dopřejeme si lehké protažení a bylinkové čaje.

 

Krásné babí léto!