PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ


AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ



ČLÁNKY » RECEPTY PRO ZDRAVÍ » ŽALUDEK

Žaludeční dieta je speciální stravovací režim založený na konzumaci okruhu potravin, které nedráždí žaludek. Jedná se o důležitou součást léčby akutních i chronických zažívacích obtíží. Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku (akutní gastritida). Další možnou indikací k dodržování žaludeční diety jsou chronická gastritida, žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, žaludeční dyspepsie, ale také onemocnění jater a zánětlivá onemocnění střev.

Dieta při akutní gastritidě

Dieta při akutní gastritidě (zánětu žaludku) je založena  především na vynechání tučných, smažených, slaných a kořeněných jídel. Pacienti by se dále měli vyvarovat pití kávy včetně bezkofeinové, konzumace alkoholu a perlivých nápojů. Vhodné není ani celozrnné pečivo, které se doporučuje nahradit bílým. Pečivo by přitom nemělo být čerstvé. Při zánětu žaludku se nedoporučuje jíst ani luštěniny a čerstvou zeleninu, ale vařenou, která je mnohem lépe stravitelná. Mezi doporučené potraviny naproti tomu patří suchary, piškoty, vařená mrkev, vařené brambory, rýže, banány, jablečné přesnídávky a polévkové vývary. Vhodným nápojem je černý čaj. Dále se pacientům doporučuje, aby pili mátový nebo heřmánkový čaj, který ulevuje od obtíží.

Co jíst den po dni

V prvních dnech akutní gastritidy by měli pacienti pít pouze čaj a jíst suchary nebo suché rohlíky, piškoty brambory a banány. Postupně lze přidávat další pochutiny, jako je  dušená mrkev nebo čirý polévkový vývar, bramborová kaše (pro jistotu nemaštěná) nebo ovocný kompot. Jídelníček je rovněž možné zpestřit vánočkou (ovšem bez oříšků a rozinek), ovesnou kaší nebo nízkotučnou tvarohovou pomazánkou. Po třech dnech diety může pacient jíst také dietní rýžový nákyp (vařenou rýži smícháme s mlékem, hroznovým cukrem, strouhaným jablkem a špetkou skořice a zapečeme v troubě, pokrm nemastíme) nebo krémové polévky, jako je například dýňová  polévka (bez přídavku smetany) nebo cuketo-bramborová polévka (oloupanou cuketu a bramboru rozvaříme, přidáme kuřecí vývar, petrželku a špetičku soli a dobře rozmixujeme). Pacient může jíst také domácí pudink (vanilkový s hroznovým cukrem,  nízkotučným mlékem a piškoty).

Šetřící žaludeční dieta

V případě chronických onemocnění, jako jsou žaludeční vředy nebo chronická gastritida, musí pacienti dodržovat dietní režim dlouhodobě (jedná se o tzv. šetřící dietu), a proto se na následujících řádcích snažíme uvést co nejširší okruh povolených potravin. Mezi povolené potraviny patří kefírové mléko, nízkotučné mléko, kysané mléčné výrobky, jogurty (lze přidat džem nebo ovoce), přírodní tvaroh (ve sladké i slané úpravě) čerstvé sýry, telecí a drůbeží maso, libové hovězí maso, netučné ryby, tresčí filé, libová šunka, banány, (oloupaná) jablka, broskve, meruňky, pomeranče, grapefruity, švestky, třešně, citrony, ovocné a zeleninové šťávy, protlaky, mrkev, špenát, hlávkový salát, květák, mladé brukve, rajčata, červená řepa, chřest, celer, cuketa, pečivo z bílé mouky, jako jsou rohlíky, buchty, koláče, suchary, piškoty, oplatky, těstoviny, bílý chléb (nikdy ale čerstvý). Z koření je dovoleno používat čerstvé bylinky, kmín, vanilku, majoránku, skořici, fenykl a badyán.  Mezi doporučené nápoje patří melta s mlékem, slabá káva nebo její náhražka (například Caro), slabý černý čaj, neperlivé nebo jemně perlivé minerální vody a bylinkové čaje, mezi nimi šípkový, lipový čaj, mátový, zázvorový a meduňkový.

Co se nesmí

Mezi potraviny, kterých by se měli pacienti v rámci šetřící žaludeční diety vyvarovat, naproti tomu patří plísňové a aromatické sýry, uzené maso, tuhé šlachovité maso, husa, kachna,  zvěřina, salámy, párky, konzervy, jahody, ostružiny, angrešt, rybíz, borůvky, vinné hrozny, čerstvé i sušené fíky, ořechy, kapusta, česnek, ředkev, ředkvičky, kukuřice, paprika, luštěniny (hrách, čočka, fazole a sójové boby), čerstvý chléb, vánočka a další výrobky z kynutého těsta, otruby, zmrzlina, kakao, čokoláda, pepř, mletá paprika, nové koření, kari a chilli, polévkové koření, kremžská hořčice, sádlo, sádlo, ztužené rostlinné tuky, škvarky a slanina.

Rýžový nákyp

  • 2 hrnky mléka
  • 100 g másla
  • 1 hrnek rýže
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 3 vejce
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžíce cukru
  • ovoce dle chuti
  • Dáme rozpustit máslo, přidáme skořici. Po rozpuštění nasypeme neopranou rýži. Přidáme mléko a vaříme do změknutí rýže. Podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu. Můžeme přidat cukr. Uvařenou rýži necháme vychladnout.

    Po vychladnutí k rýži vmícháme 3 žloutky a vanilinový cukr. Z bílků uděláme sníh a přidáme k rýžovému základu.

    Zapékací mísu vytřeme máslem, vlijeme polovinu směsi, poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou. Rýžový nákyp dáme zapéct asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.

    Rýžový nákyp podáváme jako sladký hlavní chod.

    Cuketová omáčka na těstoviny

    • 3 střední cukety
    • 1 cibuli
    • 1 stroužek česneku
    • Olivový olej
    • Zakysanou smetanu (množství dle chuti, dala jsem ¾ kelímku)
    • Na ochucení – zeleninový bio bujón, případně sůl, bazalka, oregano
    1. Cukety omyjte a nastrouhejte je nahrubo, popř. nakrájejte na drobno. Neloupejte je ...
    2. Na  oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidejte cukety. Míchejte, chvíli restujte.
    3. Přidejte na chuť zeleninový bujón , popř. trochu soli, bazalku a oregano. Komu nevoní oregano, dejte jen bazalku popř. jakékoliv jiné zelené bylinky. Cuketa je sama o sobě celkem nevýrazná, takže se k ní hodí jakékoliv zelené koření.
    4. Nepřidávejte žádnou vodu, jinak byste si z toho udělali spíš polévku. Cuketa sama vodu pustí.
    5. Duste do změknutí cukety max. 10 min. a před koncem tepelné úpravy přidejte stroužek česneku.
    6. Zjemněte zakysanou smetanou a rozmixujte.