PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ


AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ



ČLÁNKY » RECEPTY PRO ZDRAVÍ
Brambory s celerem a šunkou


  • 700 g brambor,
  • ½ bulvy celeru,
  • sůl, pepř, petrželová nať,
  • 100 g šunky,
  • 50 g másla,
  • 0,4 l vody

Syrové a oloupané brambory a oloupaný omytý syrový celer rozkrájíme na stejně velké kousky, promícháme s drobně rozkrájenou šunkou a směs dáme do zapékací misky, zalijeme vodou a osolíme. Přidáme máslo, sekanou petrželovou nať a vaříme 10 minut. Pak v troubě dopečeme. Hotový pokrm můžeme polít šťávou z pečeně. Podáváme se salátem z rajčat.

Celer plněný houbami

  • 4 středně velké celery
  • sůl,
  • 50 g rýže,
  • 100 g čerstvých hub,
  • olej,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce strouhanky,
  • 1 lžíce hladké mouky,
  • 1 dl smetany,
  • citrónová šťáva,
  • celerová nať.

Postup:
Celer oloupeme, omyjeme, uvaříme v e slané vodě do poloměkka, vyjmeme a necháme vychladnout.
Vršek celeru odkrojíme, vydlabeme a dáme pozor abychom nepoškodili stěny a dno.
Rýži propláchneme a uvaříme ve vývaru z celeru.
Očištěné a nakrájené houby podusíme na oleji, přidáme nakrájené vnitřky celerů, vařenou rýži, vejce, strouhanku, posekanou nať a dobře promícháme.
Touto směsí naplníme celery, přikryjeme vršky a vložíme do pekáče. Ten buď vymažeme a nebo na dno vložíme pečící papír.
Během pečení občas podlijeme vývarem.
Upečené celery vyjmeme, šťávu zasypeme moukou, opražíme a lehce osmahneme. Pak přilijeme smetanu a krátce povaříme.
Nakonec přidáme trochu citrónové šťávy.

Příloha: vařené brambory.

Cuketová omáčka na těstoviny

  • 3 střední cukety
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Zakysanou smetanu (množství dle chuti, dala jsem ¾ kelímku)
  • Na ochucení – zeleninový bio bujón, případně sůl, bazalka, oregano
  1. Cukety omyjte a nastrouhejte je nahrubo, popř. nakrájejte na drobno. Neloupejte je ...
  2. Na  oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidejte cukety. Míchejte, chvíli restujte.
  3. Přidejte na chuť zeleninový bujón , popř. trochu soli, bazalku a oregano. Komu nevoní oregano, dejte jen bazalku popř. jakékoliv jiné zelené bylinky. Cuketa je sama o sobě celkem nevýrazná, takže se k ní hodí jakékoliv zelené koření.
  4. Nepřidávejte žádnou vodu, jinak byste si z toho udělali spíš polévku. Cuketa sama vodu pustí.
  5. Duste do změknutí cukety max. 10 min. a před koncem tepelné úpravy přidejte stroužek česneku.
  6. Zjemněte zakysanou smetanou a rozmixujte.
Dietní bramborový salát s celerem

4 porce

  • 1 červená cibule
  • 4 ks brambor
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 kelímky řeckého jogurtu
  • 1 mrkev

Velké brambory uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na jemné (asi 3 mm silné) kousky. Oloupanou malou cibuli nakrájíme na velmi drobné kostičky, osolíme a odložíme stranou.

Až cibule pustí šťávu, vymačkáme ji, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Menší mrkev oloupeme a nakrájíme na jemné nudličky. Nakrájenou mrkev a celer podlijeme malým množství vody, osolíme, zakapeme citronovou šťávou, podusíme do poloměkka a necháme na sítu okapat a vychladnout.

V míse promícháme brambory s cibulí, celerem a mrkví, vše spojíme řeckým jogurtem, podle chuti osolíme a opepříme. Bramborový salát necháme v chladu odležet.

Dietní bramborový salát s celerem a mrkví podáváme jako přílohu, ale také samostatně s pečivem.

Koláč s jablky
jablka
2 porce 45 minut 1 porce = 319 kcal
  • ½ vejce
  • 50 g bílého netučného jogurtu
  • 60 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 10 g másla
  • Kypřící prášek
  • 120 g jablek

Vejce rozmícháme s jogurtem, vlijeme vychladlé rozpuštěné máslo, přidáme mouku se špetkou kypřícího prášku a cukr, podle potřeby přidáme vodu. Těsto rozetřeme na pečicí papír nebo olejem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe plátky oloupaných jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Krájíme až po vychladnutí.

Milánské rizoto s kuřecím masem
rizoto
2 porce 75 minut 1 porce = 653 kcal
  • 200 g kuřecích prsou
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 200 g rýže
  • 40 g mrkve
  • 30 g hrášku
  • Sůl
  • Pažitka
  • 20 g másla

Omyté maso nakrájíme na kostičky, opečeme nasucho, přidáme rajčatový protlak, osolíme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, propláchnutou rýži, hrášek, máslo, zalijeme vodou, zamícháme a dusíme. Před podáváním posypeme sekanou pažitkou.
Nákyp z brokolice

  • 1 brokolice
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka muškátového oříšku
  • 150g nastrouhaného sýra
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Syrovou brokolici nadrobno nasekáme, přidáme vejce, mouku s práškem do pečiva, sýr, strouhaný muškátový oříšek a česnek. Promícháme, zředíme mlékem, osolíme a opepříme. Dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy a upečeme dorůžova.

Rýžový nákyp

  • 2 hrnky mléka
  • 100 g másla
  • 1 hrnek rýže
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 3 vejce
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžíce cukru
  • ovoce dle chuti
  • Dáme rozpustit máslo, přidáme skořici. Po rozpuštění nasypeme neopranou rýži. Přidáme mléko a vaříme do změknutí rýže. Podle potřeby přilijeme mléko nebo vodu. Můžeme přidat cukr. Uvařenou rýži necháme vychladnout.

    Po vychladnutí k rýži vmícháme 3 žloutky a vanilinový cukr. Z bílků uděláme sníh a přidáme k rýžovému základu.

    Zapékací mísu vytřeme máslem, vlijeme polovinu směsi, poklademe ovocem a zalijeme druhou polovinou. Rýžový nákyp dáme zapéct asi na 40 minut do trouby vyhřáté na 190 °C.

    Rýžový nákyp podáváme jako sladký hlavní chod.

    Pesto z pažitky

    • 150 g pažitky
    • 100 ml olivového oleje
    • 5 g soli
    • 2 stroužky česneku

    Pažitku opláchneme a společně s paprikou nakrájíme na hrubší kousky.

    Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.

    V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.

    Použití pod maso, do omáčky, nebo na ochucení zeleninové polévky.

    Keltský závitek



    1 porce:

    • 1 kuřecí řízek,
    • 1 plátek drůbeží šunky,
    • 1 plátek nízkotučného sýra,
    • 10 g hladké mouky,
    • 5 g oleje,
    • sůl

    Na osolený a naklepaný řízek položíme plátek sýra a šunky, řízek svineme, spojíme párátky, obalíme v hladké mouce a nasucho opečeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Do hotového pokrmu přidáme na zjemnění olej.

     

    Kapr na kmíně


    1 porce:

    • 250 g kapra,
    • citron, olej, hladká mouka, drcený kmín

    Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme moukou a kmínem, potřeme olejem, podlijeme vodou a pečeme v troubě doměkka. Kapra ozdobíme dílkem citronu a zelenou petrželkou. Podáváme s maštěnými brambory.

     

    Těstovinový nákyp se šunkou


    1 porce:

    • 100 g těstovin,
    • 60 g šunky,
    • l/2 vejce,
    • 50 ml mléka,
    • 10 g oleje,
    • sůl, strouhanka

    Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. K vychladlým těstovinám přidáme nakrájenou šunku, sůl, žloutek rozšlehaný v mléce a tuhý sníh z bílků. Sníh zlehka vmícháme a narovnáme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Pečeme v troubě.

    POHANKOVÉ KARBANÁTKY

     

    • 200 g pohanky,
    • 4 dl vody,
    • 1 vejce,
    • 100 g uzeného sýra,
    • 2 špetky šalvěje,
    • pepř,
    • malá cibule, stroužek česneku,
    • vejce, mouka, strouhanka na obalení, olej na smažení, sůl.

    Příprava: Pohanku spaříme vroucí vodou a dobře propláchneme studenou. Na lžičce oleje osmahneme sekanou cibuli, přidáme pohanku, zalijeme vodou a udusíme doměkka. Pak pohanku osolíme, vmícháme strouhaný sýr, třený česnek a koření, vytvarujeme placičky, které obalujeme v trojobalu a smažíme dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší.

    Cikánský guláš


    Ingredience:

    320 g masa (různé, ale vždy libové),

    20 g oleje,

    40 g cibule,

    80 g rajčat,

    40 g chlebové strouhanky,

    kmín, bobkový list, sůl a petrželka


    Omyté maso nakrájíme na kostky, opečeme nasucho, podlejeme a přidáme nakrájenou cibuli, oloupaná rajčata, olej, bobkový list a kmín. Dusíme doměkka. Pak odstraníme bobkový list a zahustíme chlebovou strouhankou a krátce povaříme. Každou porci ozdobíme plátkem rajčete s petrželkou.

     

    Tvarohové knedlíky s meruňkami

    Ingredience:

    250 g měkkého tvarohu
    40 g bramborového škrobu
    40 ml olivového oleje
    150 g polohrubé mouky
    meruňky

    Postup:

    V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do kterých dáme půlku čerstvé meruňky nebo jiného ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme tak 7 minut. Poté je dáme na talíř a posypeme opraženou strouhankou.

    Krémová zeleninová polévka na léto

    Ingredience na 4 porce:
    700 g zralých rajčat
    2 menší salátové okurky
    1 pikantní chilli paprička
    2 stroužky česneku
    4 lžíce olivového oleje
    2 lžíce jablečného octa
    2 lžíce rajského protlaku
    2 plátky toastového chleba
    1 žloutek
    100 ml smetany ke šlehání
    sůl a pepř
    cukr

    Popis přípravy:

    Všechnu zeleninu a chleba nakrájíme nadrobno a promícháme s kořením, octem a olejem. Přidáme utřený česnek, přikryjeme fólií a necháme marinovat v lednici přes noc. Marinovanou směs dáme do mixéru a spolu se žloutkem a smetanou dobře promixujeme. Necháme vychladit a podáváme s bagetou nebo bílým chlebem.

    Červené fazole s bazalkou

    2 hrnky červených fazolí,

    2-3 cibule,

    sůl, bazalka, pepř, česnek, olivový olej, kečup

    Postup přípravy:

    Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15 minut před dovařením přidáme sůl a lžičku sušené bazalky. Fazole slejeme, necháme okapat, neproplachujeme je již vodou. Mezitím osmahneme na oleji cibuli, přidáme okapané fazole,  lehce osolíme, opepříme, dáme ještě lžicku bazalky a 10 minut dusíme. Nakonec přilejeme kečup, a dochutíme česnekem. Přílohou může být rýže, brambory, těstoviny nebo chléb.

    Telecí závitky se zeleninou

    Ingredience:
    150 g másla
    100 g mrkve
    100 g petržele
    100 g celeru
    4 telecí řízky ze stehna
    1 cibule
    sůl

    Popis přípravy:
    Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Smícháme s máslem a dochutíme solí. Řízky naklepeme, osolíme,  naplníme zeleninou a zavineme nebo přeložíme napůl. Okraje spojíme párátkem. Každou rolku řízku položíme na alobal natřený máslem a zabalíme tak, aby nám při pečení nevytékala šťáva. Balíčky poklademe na pekáč a dáme péct na 200°C asi na 30 minut. Podáváme s brambory a zeleninou.