PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ


AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ



Úvod » RUSKÁ » Olej z pšeničných klíčků 100% 100ml


        

Olej z pšeničných klíčků 100% 100ml

skladem

 

Číslo produktu: 539
naše cena:
165 Kč ( Nejsme plátci DPH )

do košíku:
  ks  

DOSTUPNOST DO TÝDNE.

Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy.


Zpomaluje proces stárnutí organizmu, působí na funkci hormonálních a pohlavních žláz, posiluje spermatogenezi, zvyšuje potenci, skvěle působí při poruchách plodnosti, zvyšuje možnost početí a zamezuje vzniku samovolného potratu.

Vhodný při:

  • arterioskleróze
  • svalových dystrofiích
  • potížích oběhového systému
  • potížích žaludku a trávicího traktu
  • jaterních a žlučníkových problémech
  • při zvýšené srážlivosti krve se sklonem ke tvorbě trombů
  • Zpomaluje proces stárnutí organizmu
  • působí na funkci hormonálních a pohlavních žláz
  • posiluje spermatogenezi
  • zvyšuje potenci
  • skvěle působí při poruchách plodnosti
  • zvyšuje možnost početí
  • zamezuje vzniku samovolného potratu.
  • Často bývá významnou složkou olejů pro provenci těhotenských prasklinek (strií).

Obsahuje: 100% olej z pšeničných klíčků. Olej je vyroben metodou lisování za studena.

 

Vitamín E

 

Vedle vlákniny a hořčíku je vitamín E třetím vhodným měřítkem, podle něhož by se mělo řídit množství a druh rostlinného podílu ve stravě, která má zvyšovat odolnost. Vitamín E řeší částečně i problém dostatečného množství vyšších nenasycených mastných kyselin (esenciálních kyselin). Jádra, klíčky, semena a ořechy nejsou pouze důležitými nositeli vitamínu E, ale jsou rovněž bohaté na hodnotné mastné kyseliny. Potraviny bohaté na vitamín E jsou zároveň bohaté na stopové prvky mangan a selen, které jsou nezbytné pro všeobecnou obranyschopnost.

 

Selen je přitom zvláštním způsobem propojen s vitamínem E. Jako "ochranné látky" mají podobné účinky. Existují však některé poruchy, typu buněčných otrav, které jsou v jedněch případech spíše odstraňovány selenem, v jiných případech spíše vitamínem E. V tomto bodě se obě látky doplňují. Při působení proti poškození organismu těžkými kovy (olovem, kadmiem, rtutí) jsou jejich účinky obdobné.

 

V roce 1922 pozorovali vedci H. M. Evans a K. S. Bishop, že krysy potřebují ke svému rozmnožování látku tehdy ještě neznámou, která byla zřejmě obsažena v tukových složkách obilných klíčků a v rostlinných semenech. Tuto látku nejprve nazvali "faktor X". Pokud tato látka chybí, stávají se krysí samečci impotentní a samičky sterilní. Na základě různých náznaků se začali vědci domnívat, že se musí jednat o jakýsi vitamín. Vitamíny A, B, C a D byly tehdy již známy, a tak nově objevená látka dostala název vitamín E.

 

Především Evans pa po dobu dvanácti let intenzivně pracoval na další identifikaci této látky. To se mu podařilo v roce 1936. Přitom se ukázalo, že se jedná a dvě navzájem velmi podobné sloučeniny, které Evans nazval "alfa" a "beta-tokoferol" (podle řeckých slov tokos = narození a pherin = nésti) - tedy vitamín přinášející narození nebo, jak se později vžilo, vitamín plodnosti. Později byly objeveny další tokoferoly, které se vyskytují v přirozené potravě, jakož i podobné účinné látky, které byly nazývány tokotrieny. Všechny dohromady tvoří vitamín E.

 

Nejsilněji působí tokoferol alfa, tokoferol beta má sotva poloviční účinnost a všechny ostatní formy tohoto vitamínu jsou podstatně slabší. Proto může dojít k tomu, že celkové množství všech tokoferolů a tokotrienů ve slunečnicovém oleji je poloviční oproti množství obsaženém v oleji z kukuřičných klíčků. U prvního tvoří však 80% forma alfa, u oleje s kukuřičných klíčků je to však jen 10 %. Celkově je tedy slunečnicový olej účinnější.

 

Většina moderních tabulek výživy na tento rozdíl reaguje a obsah vitamínu E v potravině udává v přepočtu na účinnost alfa-tokoferolu. Denní spotřeba se u dospělého člověka odhaduje na 12 miligramů alfa-tokoferolu. Toto množství určila Německá společnost pro výživu v roce 1984.

 

Množství 12 mg "ekvivalentů tokoferolu" (tak se správně nazývají) lze v dobře vavážené každodenní stravě poměrně snadno dosáhnout. Viz následující tabulka:

 

Potravina mg vitamínu E ve 100 g denní potřeba 12 mg vit. E je v g 8
olej z pšeničných klíčků 160 8
slunečnicový olej 50 23
olej z vlašských ořechů 39 30
olej z kukuřičných klíčků 31 39
sójový olej 29 41
bodlákový olej 29 41
sezamový olej 28 43
arašídový olej 25 48
palmový olej 25 48
olivový olej 13 92
boby 160 8
lněné semínko 57 21
mandle 28 43
slunečnicová jádra 22 55
lískové ořechy 21 57
žitné klíčky 17 70
sójové boby 15 80
pšeničné klíčky 12 100
fenykl - hlíza 6 200
kapusta 4 300
hrášek zelený 3 400
avokádo 3 400

 

Vysvětlivky k tabulce:

 


Potraviny živočišného původu v této tabulce chybí. Při krytí denní potřeby vitamínu E nehrají podstatnou úlohu. Za zmínku by však každopádně stály žloutky, telecí vnitřnosti, kuřecí a slepičí vnitřnosti, krůtí maso a některé mořské ryby (makrela a další). Tyto potraviny lze čas od času využít jako dolňující zdroje. Nejdůležitějším nositelem vitamínu E jsou však přece jen rostlinné oleje. V čele tabulky neohroženě stojí olej z obilných klíčků.

 

Potřebnou denní dávku 12 mg ekvivalentů tokoferolu obsahuje již pouhých 8 g oleje z obilných klíčků = 1/2 polévkové lžíce

 


Také z hlediska koncentrace vitamínu E je olej z obilných klíčků velmi výhodný, protože množství 8 g představuje jen cca 75 kalorií. Olej z obilných klíčků lze stejně jako jiné druhy oleje použít jako stolní olej, nejlépe za studena lisovaný bez přísad  v kombinaci s tvarohem (nebo cottage), müsli atd. Při zahřívání nedochází nedochází ke ztrátám vitamínu E (ztrácí se však vyšší nenasycené mastné kyseliny, které jsou v těchto druzích olejů také obsaženy). při delším zmrazení pod 18 stupňů byly zjištěny až 60% ztráty. To však hraje jistou roli jen u těch druhů zeleniny, masa a tyb, které obsahují vitamín E. oleje se však mají skladovat sice v chladu, ale ne při teplotách pod 8 stupňů (protože jinak houstnou).

 

Olivový olej jakožto olej z plodů má nejnižší obsah vitamínu E. Člověk by musel sníst více než 90 g olivového oleje (což odpovídá 800 jakoriím), aby pokryl svou denní dávku vitamínu E.


Předávkováním vitamínem E je údajně možno vyléčit celou řadu nemocí. Z tohoto důvodu byly především v USA, Japonsku a v Německu doporučovány zvláštní dávky vitamínu E v podobě olejových kapslí nebo žvýkacích taplet při:

 

- zvýšené zátěži organismu vlivem znečištění životního prostředí, vlivem smogu a při zvýšeném nebezpečí otrav jako nemoci z povolání.

- zvýšené požívání alkoholu a nikotinu.

- zvýšené tělesné námaze (sport, těžká fyzická práce).

- zvýšeném stresu,

- v těhotenství, zvláště při sklonech k předčasnému porodu nebo potratu.

 


 

MUDr. Ulf Böhmig - Přírodní léčitelství v domácí praxi



NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.