PŘI NÁKUPU NAD 1500 KČ NEÚČTUJEME POŠTOVNÉ


AKCEPTUJEME PLATBY V KRYPTOMĚNÁCH DLE AKTUÁLNÍHO KURZU PO PŘEDCHOZÍ E-MAILOVÉ DOHODĚ



JATERNÍ DIETA

Nevhodné potraviny při jaterní dietě:

tuky – smažená jídla, sádlo, máslo, jakékoliv tuky
tučná masa – prorostlé vepřové a hovězí maso, bůček, tučné maso, vnitřnosti (játra, srdce), zabíjačkové výrobky
uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy, slaniny
mléčné výrobky – tučné sýry, smetanové jogurty
koření – ostré koření (pepř, chilli, ostrá paprika, ostré omáčky), masox, bujóny, ocet, sůl
vejce – vejce, pomazánky z vajec, tatarka, majonéza
alkohol – pivo, víno, tvrdý alkohol
ořechy – ořechy, mandle, semínka, mák
zelenina – česnek, cibule, sterilovaná zelenina, květák, salátová zelenina, okurka
ryby – losos, makrela, kaviár
pečivo – teplé pečivo, koláče, pečivo z kynutého a listového těsta
sladkosti – čokolády, oplatky, zákusky

Vhodné potraviny při jaterní dietě

tuky – olivový, slunečnicový, řepkový olej
libová masa – kuřecí, krůtí, králičí, libové vepřové a hovězí maso, filé, kapr
uzeniny – kuřecí a krůtí šunka, debrecínka, šunky nejvyšší jakosti
mléčné výrobky – nízkotučné a polotučné jogurty, tvarohy a sýry
koření – neostré koření jako jsou: bazalka, tymián, oregano, petržel, pažitka, bazalka, majoránka, bobkový list
zelenina – mrkev, celer, petržel, brokolice, čínské zelí, rajčata, tykev, patison
ovoce – snad všechny ovoce druhy kromě kokosu; kompoty, marmelády
pečivo – včerejší pečivo, chléb, netučné koláče, výrobky z bramborového a tvarohového těsta

Příprava pokrmů

Strava by při jaterní dietě neměla obsahovat mnoho tuků, proto by jídla neměla být smažená, pečená nebo grilována; jídla by se měla především vařit nebo dusit. Pokrmy by měly být připraveny na teflonové pánvi bez oleje, v tlakových hrncích, v zapékací míse, v mikrovlnné troubě či v alobalu. Jaterní dieta ovšem neznamená, že by člověk neměl, co jíst. Samozřejmě možností je spousty. Například: řízek by se měl připravovat jako přírodní - na vodě.
Jaterní dieta není vůbec špatná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na tuto stravu se dá velmi rychle zvyknout.

Cikánský guláš


Ingredience:

320 g masa (různé, ale vždy libové),

20 g oleje,

40 g cibule,

80 g rajčat,

40 g chlebové strouhanky,

kmín, bobkový list, sůl a petrželka


Omyté maso nakrájíme na kostky, opečeme nasucho, podlejeme a přidáme nakrájenou cibuli, oloupaná rajčata, olej, bobkový list a kmín. Dusíme doměkka. Pak odstraníme bobkový list a zahustíme chlebovou strouhankou a krátce povaříme. Každou porci ozdobíme plátkem rajčete s petrželkou.

 

Tvarohové knedlíky s meruňkami

Ingredience:

250 g měkkého tvarohu
40 g bramborového škrobu
40 ml olivového oleje
150 g polohrubé mouky
meruňky

Postup:

V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do kterých dáme půlku čerstvé meruňky nebo jiného ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme tak 7 minut. Poté je dáme na talíř a posypeme opraženou strouhankou.